Kultura

Odgovori pozorišta na društveni kontekst

Regionalna konferencija „Početi iznova promjena teatarskog sistema”, u organizaciji Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, održana je juče u Ministarstvu kulture.

Povod za konferenciju je nedavno objavljenja knjiga Dragana Klaića, „Početi iznova promjena teatarskog sistema” u izdanju izdavačke kuće Clio, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Univerziteta umjetnosti u Beogradu, koja govori o savremenim izazovima tranformacije institucionalnog sistema pozorišta i ugroženosti njegove dosadašnje javne misije.

Konferenciju je otvorio ministar kulture Janko Ljumović.

“Iskustvo čitanja tekstova i knjiga Dragana Klaića, uvijek je iskustvo čitanja polemičkog teksta. Knjiga Početi iznova: Promjena teatraskog Sistema, savremene izazove pozorišne umjetnosti i pozorišne produkcije u osnovi kontekstualizuje sa pitanjima aktuelnih izazova kulturnih politika u Evropi. Izazovi javnih politika u kulturi predstavljaju se i postavljaju kao odgovor pozorišta i pozorištem na cijeli niz društvenih kriza savremene Evrope. Odgovori pozorišta na društveni kontekst i na javne kulturne politike uspostavljaju nove teatarske realnosti, pozorišne politike i prakse koje redefinišu ulogu javnog pozorišta danas. Intrigantno i zaljubljenički, autor traga za odgovorima i razlozima zašto je i danas u 21. vijeku bitna uloga javnog modela pozorišta. Uloga uprkos svim izazovima koji se nameću kao nepovoljan sadržaj za njegov današnji status i dalji razvoj, poput komercijalizacije pozorišta”, kazao je Ljumović.

On je izrazio uvjerenje da jučerašnja diskusija i razgovor o promjenama teatarskog sistema jeste od značaja za promjene u kulturnim politikama.

“One moraju odgovornije da integrišu pojedinačna polja umjetničkog sistema u svoj ukupan sistem značenja, odnosno da odrede pravce učinkovitog djelovanja koji pokazuje mogućnost da možemo proaktivno djelovati uprkos strahu od promjene u sektoru kulture, odnosno da možemo težiti uspostavljaju standarda u umjetničkom i poslovnom upravljanju kulturom”, zaključio je Ljumović.

Konferencija je kroz tri panel diskusije, po uzoru na Klaićeve podnaslove iz knjige pojedinačno diferencirala različita problemska pitanja.

Na prvom panelu nazvanom ,,Trvdoglavo i dezorijentisano pozorište između budžetske subvencije i tržišta dokolice!”, o teorijskom pozicioniranju problema institucionalnog, neprofitnog ili narodnog pozorišta u korelaciji sa izazovima, ali i dostignućima komercijalnog pozorišta, govorili su dr Milena Dragićević Šešić (FDU, Beograd), dr Darko Lukić (ADU, Zagreb), dr Ana Stojanoska (FDU, Skoplje), dr Aldo Milohnić (AGRFT, Ljubljana).

U drugoj panel diskusiji ,,Kontekstualna promjena izazovi repertoara pozorišta i festivala“, o najznačajnijim pitanjima dinamičnih promjena u okviru kojeg se definiše repertoar institucionalnog pozorišta i festivala govorili su dr Ivan Medenica (FDU, Beograd), dr Hazim Begagić (FDU, Tuzla), Ivica Buljan, direktor Drame HNK u Zagrebu.

Na trećem panelu, ,,Švedski sto izvedbene prakse i izazovi novih produkcionih modela“, diskutovali su Jeton Neziraj, umjetnički direktor Qendra Multimedia iz Prištine i Dragana Tripković, ATAK Podgorica.

Ovaj panel je imao za cilj da pokaže raznolikost regionalnih pozorišnih modela i da kroz studije slučaja diferencira odgovore i ukaže na niz primjera dobre regionalne prakse.

Send this to a friend