Kultura

Održan 14. Meetings on the Bridge market u Istanbulu

Tokom protekle nedjelje održano je 14. izdanje uticajnog industrijskog događaja “Meetings on the Bridge” u okviru Filmskog festivala u Istanbulu, koji okuplja filmske profesionalce iz Evrope. Partner ovogodišnjeg koprodukcijskog marketa “Meetings on the Bridge” bio je i Filmski centar Crne Gore, koji je predstavljao direktor Sehad Čekić.

Istanbul Film Festival je prvi put organizovan 1982. godine, kao filmska nedelja u okviru Međunarodnog festivala u Istanbulu. Tokom prethodnih 38 godina postojanja, pored prikazivanja filmova, razvijao je i prateće programe među kojima je i market “Meetings on the Bridge”. Ovo je platforma za koprodukcije, trening i umrežavanje producenata, reditelja i scenarista iz Turske i susjednih zemalja sa međunarodnim filmskim profesionalcima.

U sklopu ovogodišnjeg marketa organizovane su prezentacije projekata u različitim fazama realizacije, a centralni panel pod nazivom “Meet the Funds” bio je posvećen predstavljanju filmskih centara i fondova iz Izraela, Kosova, Njemačke, Srbije i Crne Gore, kao i fonda Savjeta Evrope – Eurimaž.

U okviru predstavljanja Filmskog centra ukazano je na ostvarene rezultate, regulativu i mogućnosti za koprodukciju, kao i na podsticajne mjere i benefite snimanja u Crnoj Gori. Posebna pažnja i pohvale upućene su rezultatima manjinskih koprodukcija koje je u prethodnom periodu podržao Filmski centar Crne Gore, a koji redovno dobijaju podršku i drugih zemalja, kao i fonda Eurimaž.

Uz fondove, predstavljeni su i najznačajniji evropski marketi kao što su Cinelink u Sarajevu, Cinemart i IDFA u Holandiji, Les Arcs u Francuskoj, kao i Cinefondation koji se organizuje u okviru Kanskog filmskog festivala. Veliki filmski festivali širom svijeta, producenti, distributeri i prodajni agenti su bili učesnici ovogodišnjeg izdanja “Meetings on the Bridge”.

Među učesnicima, na marketu je bio i crnogorski producent Ivan Đurović, ispred Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore.

Send this to a friend