Kultura

Održana Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa

U organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” i Ministarstva za kulturu Crne Gore 16. i 17. maja na Cetinju je održana Druga Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa „Libraries, Archives and Museums Conference (LAM), Montenegro, 2019“.

Tema je bila „Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja, UN Agenda 2030. za održivi razvoj (UN 2030 Agenda for Sustainable Development)“.

Na konferenciji su izlagali svoje radove bibliotekari, arhivisti i muzeolozi iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore.

Predstavnici kotorskih institucija kulture su imali zapažene prezentacije na ovogodišnjoj konferenciji.

Prvog dana je mr Maja Uskoković (OJU,, Muzeji’’ Kotor) prezentovala rad Dokumentarna izložba „Vinćenco Marija Koroneli, jedan od najvećih kartografa svijeta” – prezentacija kulturnog nasljeđa, dok su Jasmina Bajo (Gradska biblioteka i čitaonicа Kotor) i Biserka Milić (OJU „Muzeji” Kotor) predstavile Prvi Festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK).

Drugog dana konferencije Danijela Đukić (OJU „Muzeji” Kotor ) je izlagala na temu Popularizacija i prezentacija kulturne baštine Muzeja grada Perasta. Zatim su Jelena Vukasović (Gradska biblioteka i čitaonicа Kotor) i Danijela Nikčević (Pomorski muzej Crne Gore) prezentovale Kotorsko bibliotekarstvo – tradicija koja obavezuje na primjeru stare i rijetke građe zbirke Pomorskog muzeja Crne Gore i Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Na kraju su Jasmina Bajo i Marija Starčević (Gradska biblioteka i čitaonica Kotor) predstavile aktivnosti Gradska biblioteke i čitaonice Kotor na „Danima evropske baštine’’ 2017. i 2018.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Dule
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dule
Gost
Dule

E da znate ko je direktor centralne biblioteke i ko nas predstavlja u svijetu. Katastrofa

Send this to a friend