Kultura

Održana promocija monografije Crnogorska pop–rok muzika 1954-1991

Foto: Adem Ado Softić

Sinoć je u Beranama održana promocija monografije „Crnogorska pop- rok muzika 1954-1991“, autora Željka Milovića.

Promocija je održana u Salonu „Ivangrad“, nedavno otvorenom u Hotelu „Berane“, a promocija je prerasla u podsjećanje na početke te muzike u nekadašnjem Ivangradu. Organizator promocije i druženja začetnika pop-rok muzike u Ivangradu bila je NVU „Beranda“, uz, kako je naglašeno, punu podršku menadžmenta Hotela „Berane“.

O monografijI su govorili Amer Ramusović – novinar i direktor časopisa „“Komuna“ i Goran Dragović – Beranac koji živi i radi u Baru, a prisutnima se obratio i autor monografije, koji je opisao kako i zašto je ušao u realizaciju tog kapitalnog projekta.

Prema riječima Milovića, prikupljanje materijala i rad na monografiji trajao je pune četiri godine, te da je monografija prvi pisani trag o počecima i razvoju pop-rok muzike i grupama koje su je svirale na području čitave Crne Gore.

“Promocija monografije „Crnogorska pop-rock muzika 1954-1991“ autora Željka Milovića okupila je doajene ivangradske muzičke scene i pokrenula lavinu emocija i uspomena na vrijeme kad se u Ivangradu živjelo sa muzikom i za muziku, kao i na ljude koji su ga trajno obilježili”, istakao je Adem Ado Softić predsjednik NVU “Beranda”.

Foto: Adem Ado Softić

“Ova promocija ima težinu iz još dva razloga – prvo, ovo je grad u kome je formiran prvi jazz orkestar u Crnoj Gori još 1949. i prve tri fotografije u monografiji su iz tadašnjeg Ivangrada, a drugi razlog se tiče naslovnice, jer su na njoj momci iz anonimne grupe, među njima i moja malenkost, upravo iz ovog grada. Ta fotografija, snimljena u Budimlji, februara 1979. godine, predstavlja prema objašnjenjima autora upravo sublimat ove knjige: mladost, entuzijazam i Jugoslaviju ispod čije zastave smo svirali”, rekao je prisutnima publicista Ado Softić. On je bio i Milovićev pomoćnik u radu na knjizi, zadužen za ovaj i okolne gradove. Inače, naslovnica knjige o kojoj je govorio Softić zauzimala je čitavim tokom promocije vidno mjesto na zidu, skupa sa fotografijama ivangradskih bendova iz sedamdesetih.

Svojim prisustvom i anegdotama iz vremena početaka rokenrola u Ivangradu dali su: Aco Barjaktarović, koji je 1959. godine u Hotelu „Beograd“ na “Plavoj večeri” odigrao prvi rokenrol ples nakon kojeg je uhapšen i proveo noć u zatvoru, zatim Boško Šaljić, profesor Milan Spasojević, legendarne profesorice muzike Nena Milačić – Bošković i Beba Vulević – Lončarević, kao i brojni ivangradski muzičari: Slavo Korać, Velizar Bato Mališić, Vesko Bošković, Miško Milačić, Ljupče Todorović, Željko Pantović, Duško Drašković, Slavko Drašković i mnogi prisutni poznavaoci i poštovaoci ivangradske i crnogorske pop-rok i rokenrol muzičke tradicije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ciciban
Gost
ciciban

To je vjerovatno najtanja knjiga na svijetu…

Mima
Gost
Mima

Impozantna knjiga, i po debljini i po sadržaju!

Send this to a friend