Kultura Veliki potencijal za saradnju sa partnerima iz Albanije i Italije

Održana radionica Valorizacija kulturnih i kreativnih resursa Crne Gore

Radionica na temu „Valorizacija kulturnih i kreativnih resursa Crne Gore“ održana je juče u Ministarstvu kulture, u okviru implementacije projekta „Prekogranična razmjena za razvoj kulturnih i kreativnih industrija“ (Cross-border exchange for the development of Cultural and Creative industries – 3C).

Događaj je organizovan u saradnji Ministarstva kulture Crne Gore, kao vodećeg partnera na projektu, sa Institutom za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER), a osnovni cilj je bila identifikacija ključnih kulturnih i kreativnih resursa, kao i mogućnosti za njihovu valorizaciju i potencijalne inicijative za prekograničnu saradnju.

Učesnici radionice bili su predstavnici ustanova kulture, nevladinih organizacija, privrednih društava, kao i samostalni umjetnici i profesionalci u kulturi. Oni su bili u prilici da prepoznaju i predlože resurse za koje procjenjuju da imaju značajan potencijal za razvoj i na osnovu toga identifikuju potencijalne projekte koji bi imali i prekograničnu dimenziju.

Zaključak radionice je da postoji ogroman spektar potencijalnih razvojnih oblasti u domenu kulturnih i kreativnih industrija koje mogu biti realizovane u saradnji sa partnerima iz Albanije i Italije.

Na događaju su predstavljeni rezultati mapiranja kulturnih i kreativnih subjekata u Crnoj Gori koje je IPER sproveo u cilju uspostavljanja osnove za saradnju kulturnih i kreativnih institucija programskog područja razvijanjem prekogranične mreže.

Mapiranje kulturnih i kreativnih subjekata na programskom području devet opština (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar, Ulcinj, Cetinje, Podgorica i Nikšić) obuhvatilo je sve oblike privrednih društava: preduzetnike, društva sa ograničenom odgovornošću, ortačka društva, akcionarska društva, djelove stranog društva, ustanove i nevladine organizacije.

Projekat 3C podržan je u okviru prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a ima za cilj unapređenje saradnje relevantnih aktera u programskom području, kroz uspostavljanje inovativnih kulturnih i kreativnih centara sa rezidencijalnim umjetničkim programima i formiranje zajedničkih prekograničnih mreža saradnje.

Projekat će doprinijeti povezivanju sektora kulture u projektnim teritorijama i to kroz razmjenu informacija, znanja, iskustava i kreativnih potencijala. Rezultati projekta odnose se na uspostavljanje rezidencijalnih umjetničkih programa, otvaranje tri multifunkcionalna kulturna centra u Crnoj Gori, Italiji i Albaniji i uspostavljanje regionalne mreže preduzetnika u kulturi, sa ciljem razvoja kreativnih industrija.

Pored Ministarstva kulture koje je glavni partner u realizaciji projekta, projektni partneri su Ministarstvo ekonomije Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Albanije, Institut za zaštitu spomenika kulture „Gani Strazimiri” iz Albanije, Regija Pulja – Odjeljenje za turizam, ekonomiju, kulturu i teritorijalni razvoj iz Italije, Regija Molize i Fondacija kulture iz Molize (Italija). Pridruženi partneri su Nacionalni centar za kinematografiju iz Albanije i Fondacija Gramsci, Pulja, Italija.

Send this to a friend