Kultura povodom velike retrospektivne izložbe

Održano veče sa umjetnikom Savom Pavlovićem

U četvrtak 19. septembra u 19 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ održano je veče sa umjetnikom Savom Pavlovićem povodom velike retrospektivne izložbe „Zapisi o trajanju“ koja je otvorena 22. avgusta u svim izložbenim prostorima JU Muzeji i galerije Budve a koja obilježava 50 godina stvaralačkog rada umjetnika.

Učesnici večeri su bili profesorica mr Božena Jelušić, jedna od recenzentkinja monografije Sava Pavlovića koja je u pripremi, mr Marin Ivanović, istoričar umjetnosti iz Dubrovnika, dok je moderatorka večeri bila novinarka Branka Čvorović.

Prisutnima se u ime Ustanove obratila Milica Stanić Radonjić a zatim pozvala predsjednika opštine gospodina Marka Carevića, koji se obratio riječima:

“Period od 50 godina je dug i za jedan život a kamoli za jedno stvaralaštvo. I zaista, grad Budva Vam puno duguje, a svi mi građani smo veoma ponosni i želimo vam da nastavite putem kojim ste krenuli i da stvarate još dugo godina. Mi ćemo se kao Opština truditi da budemo uz Vas, ali ne samo uz Vas nego i uz sve ostale slikare koje ima naš grad.“

Zatim se prisutnima obratila moderatorka večeri novinarka Branka Čvorović koja je podsjetila prisutne na početak stvaralaštva umjetnika Sava Pavlovića a zatim dala riječ učesnici ove večeri, mr Boženi Jelušić:

“Kada je iza slikara 50 godina njegovog stvaralačkog rada vrlo je lako u tom radu uočiti neke konstante, nešto što ga razlikuje od svakog drugog slikara i po čemu je samo on prepoznatiljiv… Savo je nezamisliv bez svog žestokog mediteranskog zanosa koji ga vuče ka moru i zbog toga su njegove slike, baš zbog toga što su vodene, slikane u tehnici akvarela – na neki način dvosmislene i prepune mogućnosti drugog i drugačijeg tumačenja jer se ta vodena tehnika vrlo lijepo mijenja.“

U daljem dijelu večeri pušten je dokumentarni film o Pavlovićevom stvaralaštvu, a zatim se obratio mr Marin Ivanović, istoričar umjetnosti iz Dubrovnika koji se osvrnuo na akvarel kao tehniku, njemu težinu i istoriju akvarela i akvarelskih boja:

“U svojim počecima Savo Pavlović je slikar sličan svim mladim studentima koji su tek izasli sa akademije, koji se drže savjeta profesora i koji slikaju skice portrete itd.. Ali već tada se Savo hvata akvarela, dakle od svih svojih puteva on bira akvarel. Akvarel je najteža od svih tehnika. To je tehnika u kojoj se ide od svijetlog ka tamnom i nema obratno, tehnika u kojoj nema popravke.“

Na kraju se umjetnik Savo Pavlović zahvalio svim prisutnima, a posebno zaposlenima JU Muzeji i galerije Budve koji su organizatori retrospektivne izložbe „Zapisi o trajanju“ kao i ove večeri.

Send this to a friend