Kultura

Olivera je naša nova operska diva: Opera bi bila kruna muzičkog života CG

Olivera Tičević

Naša mlada operska pjevačica Olivera Tičević prve lekcije o pjevanju naučila je u Crnoj Gori. Završila je srednju muzičku i baletsku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, pod mentorstvom Marine Cuce Franović.

Olivera Tičević

Kako Muzička akademija na Cetinju nema odsijek za solo pjevanje, dalje obrazovanje tražila je van granica naše zemlje.

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu je bio njena prva destinacija, gdje je studirala pod mentorstvom profesorice Anete Ilić, nakon čega odlazi na usavršavanje u Švajcarsku. Ove godine je na doktoratu u klasi priznatog profesora Kristijana Hilca.

Početkom septembra mlada umjetnica nastupila je u švajcarskom gradu Šafhauzenu, sa orkestrom Operskog festivala Munot Schaffhausen, a crnogorska publika ove godine bila je u prilici da je više puta čuje na koncertima na primorju. Serija nastupa u rodnoj zemlji okončana je premijerom opere “Jolanta”, u sklopu Operosa Montenegro Opera Festivala, gdje je Oliveri povjerena jedna od uloga.

Na koncertu “Crnogorske dive na Forte Mare”, Tičević je nastupila sa koleginicama Marijanom Šovran i Milicom Milanović.

“Publici smo se na tom nastupu predstavile poznatim biserima operske umjetnosti. Široka paleta boja i raznolikost glasova i emocija pozdravljena je velikim aplauzom na otvaranju Operosa opera festivala, ali i na Lustici Bay gdje smo pjevale tik uz more, na bini smještenoj između stijena, u zaista jednom posebnom ambijentu, gdje sam po ko zna koji put shvatila da ljepoti prirode i snazi istorije ne može parirati ni najraskošnija operska ili koncertna sala. Mislim da imamo mnogo ovakvih resursa i da bi trebalo maksimalno da ih koristimo”, kaže Tičević.

Ove godine tim Operosa festivala poklonio je veliku pažnju crnogorskim umjetnicima i kako Tičević dodaje – time pokazao da pravi odlične izbore.

“Miješanje internacionalnih i domaćih izvođača je zaista dobitna kombinacija. Upravo preko ovog festivala moje kolege, mlade snage, stiču mnogo kontakata. Učimo jedni od drugih, upoznajemo kulture jedni od drugih. S obzirom da su svi dani Festivala u starom gradu Herceg Novog, na našim tvrđavama – ljepoticama, gdje je sam ambijent impozantan, sa sjajnom akustikom i pogledom na more, uz naše umjetničke, izvođačke snage mislim da šaljemo svijetu najljepšu moguću razglednicu”, uvjerena je Tičević i dodaje da je najveći značaj ovog festivala radost mladih što imaju priliku da u svojoj zemlji vide, čuju i dožive operu.

Radost pjevanja u svojoj zemlji

A interesovanje za operu je iz godine u godinu u našoj zemlji sve veće, smatra ona.

“Već tri godine sam na ovom festivalu i mogu objektivno reći da je publika sve brojnija. Od prošle godine, za sve programe festivala našim najmlađima, svima do 18 godina, besplatan je ulaz, upravo da bi se formirala buduća generacija ljubitelja opere”, kaže Tičević.

Iako je rođena u Bijelom Polju, u umjetničkom smislu Tičević je stasavala van granica Crne Gore.

“Najljepše je živjeti u svojoj zemlji. Sve je više poslovnih razloga da dolazim i posebno im se radujem. Kada bi postojao odsijek za solo pjevanje na Cetinju, gdje bi se mogle njedriti nove generacije, opera ili bar više operskih festivala sigurna sam da bi se mnogi naši pjevači sa radošću vratili, pa i ja”, kaže umjetnica.

Prvi korak ka popularizaciji opere i klasične muzike uopšte je izgradnja zgrade simfonijskog orkestra. Tičević kaže da je izuzetno raduje što će zgrada Muzičkog centra Crne Gore uskoro otvoriti svoja vrata.

“Opera je djelo koje zahtijeva mnogo ljudi u izvođačkom i organizacionom aparatu, što znači i mnogo novca. Zajedničkim snagama svi festivali koji već imaju dugogodišnju tradiciju, naš nacionalni simfonijski orkestar predvođen Muzičkim centrom bore se za mogućnost da publici omoguće klasiku. Ukoliko se steknu uslovi za takvu instituciju kao što je opera, smatram da bi to bila kruna muzičkog života u Crnoj Gori”, kaže Tičević.

Na kraju, dodaje da na profesionalnom planu slijede doktorat, audicije, koncerti, usavršavanje jezika i učenje novih.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GOST
Gost
GOST

Ponos Bijelog Polja i Crne Gore.
BRAVO, OLJA!

Lana
Gost
Lana

Djevojka potpuno na mjestu! Uz ovakve ljude ne brinem za buducnost.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Svaka čast đevojko!

...
Gost
...

Bravo, Olja! Sjećam se tvojih prvih javnih numera i glasa kojim si osvježavala književne večeri .. bila sam u pravu vjerujući u tvoj talenat i odgovornost za sve što radiš. Srećno neka ti bude!

Send this to a friend