Kultura

Omaž reditelju Zdravku Velimiroviću: Kotor u pokretnim slikama

Omaž reditelju Zdravku Velimiroviću održan je sinoć u prepunoj sali kina „Boka“ u Kotoru.

Prisutnima se u ime organizatora obratila Marija Bernard, vd direktorice JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ koja je kazala da se ovo veče organizuje uz pomoć Crnogorske kinoteke sa kojom kotorski Kulturni centar godinama uspješno sarađuje.

O životu i radu crnogorskog reditelja govorio je predsjednik Savjeta Kulturnog centra Dušan Davidović, koji je istakao da je Zdravko Velimirović “ostavio dubok trag u umjetnosti nekadašnje Jugoslavije i čijeg se djela i dalje sjećamo i spominjemo”.

O Velimirovićevim brojnim nagradama govorila je njegova supruga i producent Ranka Velimirović.

“Između ostalih, dobitnik je dvije trinaestojulske nagrade Crne Gore i to 1958. godine za dokumentarni film i 1968. za igrani film „Lelejska gora“. Za svoj doprinos Kotoru, 2000. dobio je nagradu “21. novembar. Tom prilikom dobio je i nagradu Bokeljske mornarice”.

Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke kazao je da je Zdravko Velimirović bio izuzetno vezan za Kotor, u kome je stekao gimnazijsko obrazovanje i uvijek mu se rado vraćao.

“Ako pogledate naslove ovih filmova koji su kroz više od pola vijeka nastajali, oni predstavljaju hroniku ovog grada i sve one mijene kroz koje je on prolazio i sve one topose koji obilježavaju Kotor”, izjavio je Martinović.

U reviji kratkih filmova pod nazivom KOTOR U POKRETNIM SLIKAMA prikazani su dokumentarni fimovi koje je Velimirović posvetio Kotoru i Boki: Nokturno za Kotor i Dobrodošli u kotorski Fjord, Kako sačuvati grad i U spomen slavne mornarice.

Organizatori večeri su JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ / Kino „Boka“ i Crnogorska kinoteka.

Send this to a friend