Kultura

Osjećaj za naciju nije isto što i nacionalizam

Reditelj Emir Kusturica smatra da bez očuvanja nacionalnog identiteta i poštovanja tradicije jedna nacija ne može da ima budućnost, ali da je potrebno praviti razliku izmedju osjećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma.

“Uvijek bih pažljivo pravio razliku između osjećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma. ‘Osjećaj za naciju’ je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korijene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas”, poručio je Kusturica na predavanju koje je održao u utorak u Ženevi na prestižnom Institutu za međunarodne i razvojne studije, na temu “„Multikulturalizam danas – da li zaista postoji”.

U svom obraćanju, u kome se osvrnuo na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti na našem podneblju, Kusturica je govorio o pojmu “kulturnog identiteta, koji u našim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti”.

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je “globalizam bio šansa, ali globalizam koji nije isto što i kolonizacija”.

“Svijet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet takođe. Jezik filma danas je jezik reklame, više ne govorimo o ‘slobodi izražavanja’, nego o ‘brzini izražavanja’ i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe”, rekao je on.

Kusturica je takođe, odgovarajući na pitanje iz publike da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, rekao da nije zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica, koje sada žive odvojeno jedna od druge.

“To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gdje možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dalke ideja multikulturalizma živa”.

Send this to a friend