Kultura

Otkriven manjak i velikog broja dokumenata i oružja

Ministarstvo kulture objavilo je juče u cjelini treći polugodišnji izvještaj Državne komisije za nadzor nad svim oblicima revizije u Narodnom muzeju, čija je skraćena verzija predstavljena u četvrtak na redovnoj sjednici Vlade.

Pored manjka od 106 predmeta u Etnografskom muzeju i 25 u Umjetničkom u dokumentu je potvrđen i manjak registraturne građe iz 1986. godine, registara sa oko 1.400 dokumenata, zatim više od 3.700 originalnih dokumenata, osam pištolja i 10 topova iz Muzeja NOB-a. Ovi manjkovi nijesu ušli u skraćenu vezriju izvještaja koji je sačinilo Ministarstvo kulture i u četvrtak predstavilo na sjednici Vlade.

Potvrda nedostatka navedenih predmeta zapravo je proizašla iz ličnog nalaza i mišljenja muzejskog tehničara i podnosioca krivične prijave Aleksandra Berkuljana, koje je dostavio Državnoj komisiji, Narodnom muzeju, Ministarstvu kulture i Tužilaštvu.

Njegov lični nalaz u vezi sa hronologijom manjkova muzejskih predmeta po fondovima i ukupno, na osnovu podataka iz muzejske dokumentacije, kao i dugih raspoloživih izvora, Državna komisija je iskoristila kao osnov za izjašnjenja revizionih komisija.

Iz Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja 25. marta potvrđeno je da registraturna građa iz 1986. godine nije sa ostalom građom koja se nalazi u arhivskom depou (Depo br. III).

“Ne možemo se sa preciznošću izjasniti koliki bi to bio broj dokumenata. Moguće da bi se i on uklopio u prosjek kao i za ostale godine, po fascikli 500-800 dokumenata, u zavisnosti koliko je bilo fascikli (1, 2 ili više)”, saopštili su iz Arhivsko bibliotečkog odjeljenja.

Predsjednik Komisije za reviziju muzejskog materijala u Istorijskom muzeju, Petar Lekić, 22. marta izjavio je da se na osnovu dokumentacije, koju je dostavio Berkuljan, može konstatovati da je Aleksandar Prijič u dopisu od 10. marta 1951. godine zabilježio nedostatak registara sa oko 1.400 dokumenata, što dovodi do činjenice da je ovaj materijal pripadao Odjeljenju NOB-a Državnog muzeja.

Na osnovu dopisa Rista Dragićevića od 18. marta 1954. godine, o povraćaju predatog materijala Muzeja NOB-a i obrazloženju Stanislava Vujoševića, o otuđenju više od 3.700 originalnih dokumenata, jer se pored navedenog broja, nije mogla prebrojati još jedna serija predatih dokumenata iz Muzeja NOB-a, predsjednik Komisije nema saznanje da su su navedeni predmeti ikad vraćeni u prethodno vlasništvo niti da se nalaze u fondu Narodnog muzeja Crne Gore.

“Vujoševič je zagovarao povraćaj ustupljenog materijala, s obzirom na oskudnost fonda, kojim je Muzej NOB-a raspolagao”, saopštio je Lekić.

Tragom dopisa istražitelja Đoka Maslovarića od 2. aprila 1962. godine o osam nestalih pištolja, Lekić je konstatovao da su ovi predmeti izgubljeni za muzejski fond Istorijskog muzeja.

Predsjednik Komisije iznosi mišljenje da se 10 od ukupno 13 navedenih neinventarisnih predmeta teškog naoružanja, shodno Zapisniku o primopredaji naoružanja iz Vojne pošte Zelenika 1968. godine, Popisnom inventaru NOB-a iz 1971. godine, Zapisniku o primopredaji imovine NOB-a iz 1972. godine i Popisnom inventaru NOB-a iz 1979. godine, ne može identifikovati. Jedan od tri identifikovana topa nalazi se u dvorištu Biljarde.

“Prema popisnom inventaru NOB-a iz 1971. godine, gdje su brojčano upisana dva predmeta austrougarskog teškog naoružanja, spoznaje se da se oni odnose na dva topa, koji se nalaze ispred zgrade Vojnog stana”, saopštio je Lekić.

Zahtjev za izjašnjenje Državna komisija je poslala i revizionoj komisiji Njegoševog muzeja, međutim, odgovor nije stigao. Pobjeda saznaje da je reviziona komisija Njegoševog muzeja trebalo, između ostalog, posebno da se izjasni u vezi sa nalazima revizije iz 2009. godine, kojom je konstatovan manjak više od 1.500 predmeta.

Jedino je 3. juna dostavljeno obrazloženje Tanje Jović i Isidore Kovačević u vezi sa Njegoševim sobnim satom, u kojem se, između ostalog navodi, da su nakon fotografije sata iz knjige „Njegoš u slici i riječi“ Jevta Milovića, preispitale dokumentaciju koja im je bila na raspolaganju i zaključile da „Njegošev sat optočen brilijantima“ nije zaveden u inventarske knjige nekadašnjeg Državnog muzeja, kao ni u knjige inventara Njegoševog muzeja. Pregledom Manastirske riznice utvrdile su da se navedeni sat decenijama nalazi izložen u riznici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
malo slovo
Gost
malo slovo

Eto, pa onda za 100g neki amfilohije moze da manipulise cinjenicama.

Istina živa
Gost
Istina živa

Svaka čast Ministarstvu kulture, koje je smjenilo kontraverznu Borozan i
postavilo doktoricu Miranović., koja je povratila povjerenje u revizioni proces.
bar dio slave i postovanja pripada i njoj.

General Peko
Gost
General Peko

Jes vala. Pretrgla se oko revizija. Vise je nema na Cetinje no sto je ima. A i ministarstvo, koje izbjegava da Vladi saopsti podatke. Blago nama s njima.

Razocarani
Gost
Razocarani

Da je jedan jedini vrijedni predmet ili istorijski dokumenat neko bi morao da odgovara. Ako ne zbog toga sto je sam vinovnik, a ono jer je dozvolio da se o ovome nista ne zna. Treba vidjeti prezentacije Miska Djukica o kradji crnogorskog kulturnog blaga. Svjezi podaci. Jezivo.

Popek
Gost
Popek

Pročitah cio tekst u Pobjedi. Znači, 1400+3700+4700+25+106=9931 ! A treba da se izjasni i Biljarda za 1500 … To bi bilo za sad preko 11,500!!! Hahaha… Mašala!

Nikad s vlasti
Gost
Nikad s vlasti

Bravo ti ga, još malo pa 10 hiljada ha ha ha.
100 viljušaka i 9900 hiljada kopija dokumenata.
Pokazuje se da je dokumentaciona služba bila u pravu.

Miko
Gost
Miko

Samo originali. Viljuski o kojima pricas je preko 3500. Citaj clanak u Pobjedi. Ima mnogo vise.

Pop iša uDuklju
Gost
Pop iša uDuklju

Pitajte Steva.
On to prodaje najbolje

Palenta
Gost
Palenta

A zašto toliku gomilu manjkova ovi iz Ministarstva nisu predstavili Vladi? Je li kome to normalno? A, mora da jeste kad je Medeničin treći mandat na istoj funkciji zvanično drugi po redu.

Plagijat
Gost
Plagijat

Nije “licni nalaz i misljenje” Berkuljana nego Dragicevica, Dima Vujovica, Maslovarica i ostalih.

Dimo
Gost
Dimo

Jeste lični nalaz, jer je te hronoloki rasturene podatke sakupio Berkuljan i još prošle godine dostavio svima. Drugo, Dimovi podaci nemaju veze sa ovim nego sa posuđem, oko 4000 komata. A družina ćutala sve do sada.

Realan_samo
Gost
Realan_samo

Jedino sto je za nebo bilo svezano nisu ukrali😂
Ali ozbiljno treba vidjeti je li Njegos gore, strah me da i njega mrtvog nisu prodali

Mladen
Gost
Mladen

Ova vlast nije sposobna i to što ima da čuva a oće Crkve da otima. Kakvi jadnici.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Ko zna koliko se sve uzimalo i otimalo…..nego je zalosno sto nema ozbiljne istrage…..niti volje da se tome stane na put i zastiti ova crkavica sto nam je ostala……u ostalom i to nam nesto govori….

NVOCPC s tendom
Gost
NVOCPC s tendom

Da nema što kod nas?

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nestalo 10 topova, što su ih rusini odvukli u manastire odakle spremaju napad.

Dep
Gost
Dep

Hahaha, super ironija. Vlast zaista misli da su Svi ovce I jadnici kojim mozes sve servirati.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Govorim iz iskustva.

Williams
Gost
Williams

Treba vidjeti je li Njegoš ostao pod onu ploču.u Dolini Bogova se sa svačim trguje…basta im..

Nebojsaa
Gost
Nebojsaa

I nije problem u ovoj državi što se krade, jer u ovoj državi svi kradu. Problem je u tome što se za sitne kradje odgovara, a za ovakve krupne kradje niko ne odgovara već ova vlast štiti svoje direktore i druge političke eksponente od odgovornosti i ova država zbog toga tone i propada i tome kraja nema.

Plagijat
Gost
Plagijat

Neso, a procitaj tekst ne svrljaj bezveze. Ovo su 60-te godine proslog vijeka. Vec su o tome posteniji pisali …

Nebojsaa
Gost
Nebojsaa

Svi direktori su primali i predavali sledećim direktorima sve eksponate u potpunom i ispravnom stanju, dok pojedinac nije otkrio kriminal. Kako to objašnjavas.

Dimo
Gost
Dimo

Pusti Plagijata. Nema on pojma. Do sada je pričao da je sve tamo, samo što se ne zna đe, a topovi su bili pogrešno zavedeni kao, što Berkuljan reče, balske haljine. Osim toga topovi su nestali 80-ih ili kasnije. Vidiš da su zadnji put popisani 79.

Nebojsaa
Gost
Nebojsaa

Otkriven manjak 10 topova. Pa ovo je strasno. Dobro da su zidovi od muzeja ostali čitavi. I ova vlast se usuđuje da kritikuje našu svetu mitropoliju koja nije otudjila ništa od onoga kulturnog blaga sto se kod nje nalazilo, već je naprotiv isto sačuvala i spasila od propadanja.

Svetac
Gost
Svetac

Odakle znaš da mitropolija nije klepila kulturno blago? Imaš dokaze? Ne budali. Treba da se klepa jer ko ne klepa nije normalan

Che
Gost
Che

Mozda su tvoji klepili,mozda.??

Send this to a friend