Kultura

Otvoren 18. Sajam knjiga u Ulcinju

Sinoć je u Ulcinju, na Pristanu, otvoren 18. Sajam knjiga, koji će u narednih nekoliko dana okupiti oko 50 izdavača iz Crne Gore i regiona.

Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, zamjenik ministra turizma Albanije Hajrulah Čeku, direktor Turističke organizacije Ulcinj Fatmir Đeka, direktorica Instituta za promociju knjige iz Tirane Irena Toči i poznati albanski pisac Namik Dokle.

“Već 18 godina ulcinjski sajam knjiga spaja brojne izdavače, pisce i čitaoce, donoseći jednu novu dimenziju regionalnom uvezivanju i saradnji. To je svojevrsni nastavak kulturnih prožimanja koja su na ovim obalama ostavila neoborive dokaze o plodotvornom susretu različitosti, o onome čime se i danas prpeoznaju Ulcinj i Crna Gora. Na takvim temiljima postavljena je i jedna ovakva svjetkovina knjige, koja može poslužiti kao model za učvršćivanje odnosa među susjedima, čija su istorijska iskustva obilježena sličnim izazovima, a znamo da se uz jedno takvo civilizacijsko dostignuće kakvo je knjiga, svaki izazov lakše rješava”, istakao je Bogdanović u svom obraćanju.

“Kako živimo u vremenu koje traži intenzivan i stalni dijalog među kulturama, istorijsko i savremeno iskustvo Ulcinja, njegov geografski položaj, duga tradicija skladnog raznoglasja, jesu ono što predstavlja izuzetan preduslov konkretnim aktivnostima u međukulturnoj saradnji. Da su neke od njih već pokrenute, vidi se iz podataka koji pokazuju da je upravo u posljednjih desetak godina ostvarena intenzivna saradnja između crnogorskih i albanskih književnika, što je rezultiralo i porastom prevedenih crnogorskih književnih djela na albanski, kao i albanskih na crnogorski,“ dodao je Bogdanović.

“Ovo je najznačajnija kulturna manifestacija koja se održava u Ulcinju“, istakao je predsjednik Opštine Ljoro Nrekić. On je dodao i da je Ulcinj grad kulture, kao i da ova manifestacija ima svoj značaj i u regionalnim okvirima.

18. Sajam knjiga Ulcinj zvanično su otvorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i zamjenik ministra turizma Albanije Hajrulah Čeku.

Sajam knjiga koji uz podršku Ministarstva kulture organizuje Centar za kulturu Ulcinj u saradnji sa Opštinom i Turističkom Organizacijom Ulcinj, te sa Institutom Knjige iz Tirane, trajaće do 7. avgusta.

Send this to a friend