Kultura opstao 33 godine

Otvoren 33. Barski ljetopis: Naredne tri sedmice svakodnevno ćemo slaviti kulturu

Ovogodišnji „Barski ljetopis“ počeo je sinoć u prisustvu publike koja je programe otvaranja ispratila poštujući sve aktuelne mjere Nacionalnog koordinacionog tijela. Tokom naredne tri sedmice u Baru će se svakodnevno slaviti kultura kroz muzičke, književne, likovne, pozorišne i filmske programe.

Muzički dio otvoren je koncertom poznatog crnogorskog klasičnog gitariste Danijela Cerovića, violinistkinje Mirke Šćepanović i violončeliste Dmitrija Prokofjeva, koji su nastupili ispred Dvorca kralja Nikole. Nakon toga, održano je i prvo književno veče 33. izdanja – promocija knjige Stefana Đukića „Između polova“.

Na početku se prisutnima obratila direktorka festivala, Ksenija Popović, istaknuvši da iako ovo neće biti izdanje kakvo je prvobitno zamišljeno, nije ni u jednom trenutku bilo dileme da se tradicija ovog festivala mora sačuvati i nastaviti.

“Nije slučajno „Barski ljetopis“ opstao 33 godine, prkoseći sankcijama, bombardovanju, nemaštini, pa sada i pandemiji: jer grad čiji stanovnici odrastaju uz vrijednosti suživota umjesto podjela, ne može se odreći smotre koja slavi umjetnost. Danas otvaramo festival na kojem će se tri sedmice svakodnevno slaviti kultura. Ova nas je godina vratila suštini. Valjalo bi da tu lekciju pamtimo i kada ponovo sve bude dobro”, kazala je Popović proglašavajući festival otvorenim.

Nakon kratkog protokolarnog dijela, publika je uživala u koncertu inače rijetkog ansambla – violina, violončelo, gitara i repertoaru od četiri kompozicije poznatih domaćih i stranih autora.

“Spremamo ovaj program već neko vrijeme, a večeras smo ga premijerno podijelili sa barskom publikom. Našli smo dvije kompozicije koje su originalno pisane za ovaj ansambl. To je muzika Nikola Paganinija i kompozicija Dušana Bogdanovića koja jeste napisana za solo gitaru, ali čiji smo aranžman za nas uspjeli da nađemo. Ona je posvećena svjetskom miru. Zapravo je omnibus, kolaž malih ritmičkih obrasca sa prostora bivše Jugoslavije iz devedesetih godina. Kompoziciju Bele Bartoka smo transkribovali nas troje”, kazao je Cerović nakon nastupa ističući da je uzbuđen zbog saradnje sa kolegama, nastupa kojim je otvoren 33. „Ljetopis“, ali i činjenice da je za njega ovo bio prvi koncert nakon šest mjeseci pauze.

U nastavku večeri – književnost. Promovisana knjiga Stefana Đukića „Između polova“, koju je objavilo „Sumatra“ izdavaštvo, predstavlja zbirku 32 putopisne kolumne, nastajale tokom dvije godine putovanja kroz 19 država na 4 kontinenta – od Brazila do Australije.

“Ova knjiga povezuje stilove. Putopis se spaja sa tekstom o umjetnosti, filozofiji, književnosti, politici, društvenim zbivanjima. Putopis je u knjizi zapravo udica za tekst o nečemu drugom. Recimo, ako se piše o Atini, piše se o antici. Ako se piše Bordou, piše se o sportu i sl. Knjigu je zaokružilo shvatanje da putopis ne mora da bude samo tekst o atrakcijama, već tekst o kulturi i civilizaciji uopšte”, kazao je Đukić.

Program „Barskog ljetopisa“ nastavlja se, u utorak 8. septembra, igranjem koprodukcije festivala i podgoričkog Gradskog pozorišta – „Don Kihot“, u režiji Andraša Urbana. Uloge tumače: Branka Femić Šćekić, Katarina Krek, Branka Otašević, Jelena Simić, Sanja Popović, Vanja Jovićević i Anđelija Rondović. Predstava se igra od 21h na Ljetnjoj pozornici Doma kulture. Karte, čija je cijena 5 eura, mogu se rezervisati pozivom na broj telefona 068/278-760.

Send this to a friend