Kultura

Otvoren Podgorica film festival: Magija pokretnih slika će otkriti nove dimenzije

Foto: Una Jovović

Sinoć je u punoj Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” otvoren Podgorica film festival, koji po treći put organizuju NVO Podgorica film festival i Crnogorska kinoteka. U toku pet festivalskih dana, od 5. do 9. decembra podgorička publika imaće priliku da pogleda dvadeset i šest dugometražnih i kratkih igranih filmova, od kojih su većina crnogorske premijere.

U okviru glavnog programa Festivala, publika će imati priliku da pogleda domaće naslove, kratkometražne filmove mladih crnogorskih reditelja Branislava Milatovića, Bojana Stijovića, Senada Šahmanovića i Marijane Janković, crnogorske rediteljke koja živi u Danskoj, kao i regionalne filmove: “Granice, kiše”, Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića (koji je i crnogorska koprodukcija), “Teret” Ognjena Glavonića, “Comic Sans” Nevija Marasovića, i mnoge druge. Međunarodni program čine i nagrađivani naslovi: “Shoplifters” – japanskog reditelja Hirokazu Koreeda (pobjednik Kanskog festivala), “The house that Jack built” čuvenog danskog reditelja Larsa fon Trira, “Foxtrot” Samuela Maoza, “Krivica” Gustava Mulera, “Have you seen my movie”, kanadskog reditelja Pola Antona Smita, kao i izuzetni filmovi dama: “Mlada žena”, francuske rediteljke Leonor Seraj i “Ljeto 1993”, španske rediteljke Karle Simon.

Foto: Una Jovović

U saradnji sa Eye on Films platformom i ove godine u okviru zasebnog programa biće prikazani najbolji debitantski filmovi evropskih autora. U saradnji sa institutom Yunus Emre, Crnogorska kinoteka u sali DODEST organizuje retrospektivu turskog reditelja Semiha Kaplanoglua. U okviru pratećeg programa biće organizovane tribine otvorenog tipa sa gostima Festivala, kao i radionice sa temama iz savremene kinematografije.

Crnogorska kinoteka je na zvaničnoj ceremoniji otvranja dodijelila svoju godišnju nagradu. Žiri u sastavu Branko Baletić (predsjednik žirija), Vuk Perović i Nemanja Bečanović donio je odluku da nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti “Kino-oko” dodijeli proslavljenom srpskom reditelju i bivšem profesoru Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju Milošu Miši Radivojevići.

Foto: Una Jovović

Nagradu je uručio direktor Crnogorske kinoteke, Andro Martinović.

“Ako postoji čovjek čiji se biografija podudara sa registrom njegovih filmova to je Miša Radivojević. Uzmite samo te naslove i dobićete jedan uzbudljivi životopis. Više puta Miša Radivojević nam je rekao da je najefikasniji način da upropastite svoj život u ovim našim sredinama je da se bavite filmom. A uvijek je tu za svoje prijatelje i za svoje brojne bivše studente. Od Miše smo učili kako da budemo svoji, kako da budemo slobodni a ono što možda nadasve cijenim je što je to čovjek koji razumije koliko je teško mijenjati svoj mali svijet i koliko je to važno i koliko je bitno da uredimo svoje dvorište a tada ćemo uticati i na druge. Zbog tih razloga veliko mi je zadovoljstvo da mu predam ovu nagradu,” izjavio je Martinović prilikom uručenja nagrade.

Foto: Una Jovović

“Beskrajno sam ispunjen i ponosan večeras zbog ove nagrade. Moglo bi se tu ponešto i prigovoriti, ta nagrada Kinoteke, ona pomalo miriše na kraj. Nekako se dodjeljuje na kraju. Kinoteka je mjesto gdje se čuvaju filmovi, ličnosti odlaze a filmovi se čuvaju. Ali, mene ne plaši ta perspektiva, ja nastavljam da radim i nastaviću koliko god mogu sa nadom da reditelji vrlo rijetko umiru snimajući svoje filmove, uvijek umiru između filmova ili poslije snimljenih filmova. Ali budući da sam izložen tom riziku da i dalje snimam, trudim se da me moji bivši studenti što češće pobjeđuju na festivalima i ponosan sam zbog toga. S druge strane ako se desi da se sa tim svojim filmovima pomalo i obrukam ja ću vratiti jednu ovakvu nagradu Najveću tremu imam od svojih učenika. Ovo su možda prvi dani da mogu da čujem da se o meni govori tako lijepo. Uvijek sam navikao da trpim kritike koje su bile vrlo oštre, vrlo rigorozne. Ako bih se na neki način osvrnuo na tih šezdeset godina na filmu to je sasvim sigurno šezdeset godina osporavanja. Osporavanja i izvesne vrste neuspjeha. Ali mislim da predstavljam jedan izvanredan primjer i na neki način ohrabrenje za ljude koji trpe neuspjehe. Bez neuspjeha nema nikakvog uspjeha. Čovjek koji nije doživio ozbiljne neuspjehe ne može da doživi ni ozbiljne uspehe. Tako da došao sam do poptuno apsurdne tačke da mladima preporučujem i jednu dozu neuspjeha,” rekao je Miša Radivojević nakon primanja nagrade.

Foto: Una Jovović

Festival je otvorila gradska sekretarka za kulturu i sport Nela Savković Vukčević.

“Podgorica film festival i ove godine doprinosi stvaralačkoj raznovrsnosti Decembarske umjetničke scene, tradicionalne kulturne manifestacije glavnog grada. Vjerujući da će nam magija pokretnih slika otkriti nove dimenzije iz sopstva i svijeta i zahvaljujući Andru Martinoviću i Sari Radović na entuzijazmu, znanju i posvećenosti kojima organizuju ovaj festival proglašavam ovu manifestaciju otvorenom.”

Filmski program je otvorio film “Krivica” Gustava Molera, danski kandidat za nagradu “Oskar” i dobitnih brojnih međunarodnih priznanja. Ovaj napeti triler je premijerno prikazan na Sandens filmskom festivalu gde je osvojio nagradu publike za najbolji film, a istu nagradu dobio je i na IFFR Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu.

Foto: Una Jovović

Podsjećamo da je Podgorica film festival dobitnik EFFE label-a za 2017-2018. godinu, koja se dodjeljuje festivalima za posvećenost umjetnosti, te uključivanje lokalne zajednice u evropski i globalni kontekst.

Festival su podržali Filmski centar Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Partneri festivala su JU Kulturno – Informativni centar “Budo Tomović” i Yunus Emre Institut Podgorica.

Ulaz na sve projekcije i prateće programe je slobodan.

Send this to a friend