Kultura

Otvoren sajam knjiga i obrazovanja u Podgorici, Vlaović: Naša kultura i stvaralaštvo da pronađu publiku širom svijeta

U nedjelju 8. maja, u garažnom dijelu tržnog centra Delta City, svečano je otvoren 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja pod sloganom „Sa knjigom bez distance“. Otvaranju je prisustvovao predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, brojni visoki državni zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora i brojni gosti iz Crne Gore i regiona.

Ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore, Maša Vlaović zvanično je otvorila sajam i izrazila veliko zadovoljstvo što joj je ukazana ova čast i povjerenje među toliko poštovalaca knjige.

Ona je, najavljujući misiju i kulturnu politiku Ministartva na čijem je čelu, istakla i da je veliko prisustvo učesnika iz Crne Gore i gostiju iz regiona živo svjedočanstvo da „nikog od nas nijesu oblikovali samo jedna nacionalna kultura ili regionalni identitet, kao što ni jezik u svakodnevici i u umjetnosti nema za cilj da nas odvoji jedne od drugih, nego da se ljudi sporazumijevaju i u riječima onog drugog otkriju sebe same.“

Maša Vlaović, Foto: gov.me
Maša Vlaović, Foto: gov.me

„Na načelima otvorenosti prema svima razvijaćemo i osnaživati kulturnu politiku u Ministarstvu kulture i medija, kako bismo omogućili da naša kultura i stvaralaštvo pronađu publiku ne samo u Crnoj Gori, već i širom svijeta. Zato i naša politika prema knjizi mora biti kompletna i zaokružena“, istakla je Vlaović i navela da su u Ministarstvu svjesni da domaći izdavači zavise od državne podrške.

„Ministarstvo će nastaviti da podržava manifestacije koje afirmišu kulturu i izdavaštvo, a našoj publici nude stvaralaštvo drugih kultura i jezika“, kazala je ministarka Vlaović.

Smatra da slogan ovogodišnjeg Sajma – “Sa knjigom bez distance“, naglašava da je književnost svojevrsno područje slobode i mašte – za sve nas.

„Preživjeli smo burno i teško vrijeme epidemije, zato nas u budućnost mora voditi oluja napretka, poput Kleovog Novog anđela kojeg je Valter Benjamin nazvao anđelom istorije“, navela je ona.

Pisac i akademik Goran Petrović, koji se prisutnima obratio svečanom besjedom istako je da svaka knjiga, pa i ove kojima smo okruženi na podgoričkom Sajmu, dokazuje da postoji i ono što slutimo i zamišljamo, a što još nismo pronašli.

„Nemojte da dopustite da zaboravimo njihovu svrhu, svrhu knjiga, kao što smo zaboravili svrhu svih onih silnih ključeva koji su se u našim životima, po fiokama, zdjelama i džepovima i navodno staromodnim tašnama nakupili. Veličina ukupnog sveta i svakog od nas pojedinačno od toga zavisi“, kazao je Petrović.

U ime domaćina, na otvaranju govorio je direktor izdavačke kuće „Nova knjiga“, Predrag Uljarević. On je istakao da smo svi dugo čekali ovaj trenutak ponovnog susreta sa knjigama i čitaocima u javnom prostoru bez distance.

„Poslednji Podgorički sajam knjiga i obrazovanja prije pandemije koronavirusa sada djeluje kao da se odigrao u nekom drugom vremenu i u nekom drugom svijetu. U danima, nedjeljama i mjesecima velikih briga i loših vijesti, koji su se polako složili u dvije godine pandemije, najviše od svega nedostajali su nam susreti i razgovori, druženja i mjesta na kojima možemo da se okupljamo“, naveo je Uljarević.

Foto: gov.me
Foto: gov.me

„I u boljim i u gorim prilikama čovjek ima potrebu za drugim, za onim s kojim može da se vidi i da razgovara sa svom otvorenošću i povjerenjem kakvi su mogući među ljudima. Takvi susreti bez ikakve distance bili su uvijek ljudska potreba. Ta potreba nije iščezla uprkos pandemiji za koju se nadamo da smo je ostavili iza sebe“, smatra on.

„Jedan takav susret u kome nam nije potrebna nikakva distanca jeste Sajam knjiga. Sajmovi knjiga su stara evropska tekovina. Uvijek su bili mjesto susreta i razgovora, prilika da se postojeća iskustva prodube novim knjigama, a stara pitanja sretnu s novim odgovorima. Možda su nam takvi susreti danas potrebniji nego ikada što su bili.
Trudili smo se i tokom pandemije, i kao Nova knjiga i kao Podgorički sajam knjiga i obrazovanja, da ostanemo u kontaktu sa čitaocima, da ih obradujemo novim knjigama i provjerenim vrijednostima“, kazao je direktor Nove knjige.

Najavljujući susret koji je otpočeo sinoć, Uljarević je naveo da je organizacija jednog ovakvog Sajma veliki izazov i da nakon 17 godina imamo sajam knjiga koji je važan događaj za regionalne izdavače, sajam knjiga koji je velika promotivna platforma kulturnih i obrazovnih institucija u Crnoj Gori – od biblioteka, preko muzeja, galerija i arhiva, do škola i fakulteta, sajam koji je veliki festival savremene književnosti i omiljeni događaj u javnom i kulturnom životu Crne Gore.

U ime specijalnog gosta, Sarajevskog sajma knjiga, prisutne zvanice na ceremoniji otvaranja pozdravio je predsjednik programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić. On se posebno osvrnuo na dugogodišnju i uspješnu saradnju Sarajevskog sajma knjiga sa Podgoričkim sajmom knjiga kao i sa podgoričkom izdavačkom kućom Nova knjiga.

“Podgorica je u tih naših 17 godina druženja s Novom knjigom pokazala jednu sposobnost da se drži svjetske književnosti, otvorena za djela nagrađena na Sajmu knjiga u Sarajevu. Osim svog osnovnog određenja, Sajam u Podgorici nosi i tu odrednicu da je to i sajam obrazovanja”, kazao je Spahić, navodeći da Podgorica i Crna Gora imaju bogatu književnu scenu u svim generacijama pisaca.

“Crna Gora misli Evropu i Evropa misli Crnu Goru, što se književnih tokova tiče”, ilustrovao je Spahić povezanost crnogorske scene sa književnim tokovima.

Nakon ceremonije otvaranja sajma, ambasador BiH Branimir Jukić otvorio je štand gosta, Sarajevskog sajma knjiga, a potom je u organizaciji JU Narodna biblioteka iz Budve upriličeno otvaranje izložbe “Budva živi istoriju” autorki Gordane Ljubanović i Maje Simonović.

Tokom trajanja sajma biće organizovani brojni knjižavni programi sa učesnicima iz Crne Gore i regiona.

Sajam knjiga će trajati nedjelju dana a za posjetioce će biti otvoren svakog dana od 11 do 21 sat. Ulaz na Sajam je slobodan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bulatović
Gost
Bulatović

Sve čestitke za Mašu bravo

Mirjemojanacija
Gost
Mirjemojanacija

Nećemo floskule,
hoćemo smjenu Direktora koje je postavio Aleksa Bečić, trojica ih je na Cetinju, Muzej, Arhiv, Uprava za kulturna dobra.
Hoćemo i promjene i zamjene,

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Pušti Cetinje, no u Pg što je Vesna Bratić postavila, e to treba mijenjat.

Send this to a friend