Kultura

Otvorena izložba 22. saziva Međunarodne likovne kolonije Buljarica Art

U galeriji „Marko Krstov Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu (JU Muzeji i galerije Budve) juče je otvorena izložba radova 22. saziva Međunarodne likovne kolonije „Buljarica Art“.

Umjetnici koji su učestvovali i stvarali na koloniji su: Pippo Altomare (Sicilije, Italija), Pamela Toll (Vilmington, Sjedinjene Američke Države), Tatjana Dimitrijević (Sombor, Srbija), Renata Papišta (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Aksana Hajdukovich (Brest, Bjelorusija), Jelena Đokić( Beograd, Srbija), Gerlinde Pistner (Šoelkripen, Njemačka), Dragan Tasić (Užice, Srbija), Sergej Andreevski (Skoplje, Makedonija) i mr Dragan Mijač Brile (Buljarica, Crna Gora ). Gost kolonije bila je Jelena Đurašković, akademska slikarka iz Budve.

Izložba se realizuje u saradnji Ustanove sa NVO „Buljarica Art“, čiji je direktor ujedno i organizator kolonije mr Dragan Mijač Brile, akad. vajar.

Na početku programa, u ime Ustanove, prisutne i umjetnike je pozdravila Milica Stanić Radonjić, poslovni sekretar, koja je pročitala tekst Sergeja Andreevskog, akademskog slikara iz Makedonija, koji je posvećen koloniji „Buljarica Art“:

“Danas, kad je svijet zauzet materijalnom vrijednošću ili ratnim dostignućima, umjetnost je jedina blagorodna djelatnost na planeti. Često, umjetnost je jača i od metaka iako je to naizgled čudno, nerealno, ali ona ima moć i izaziva buđenje osjećaja, ona je najmoćnije ljudsko oruđe. Umjetničke kolonije su najblagorodnija donacija čovječanstva. Jedna takva porodična avantura je i likovna kolonija zvana „Buljarica Art“, porodična organizacija, vođena od jedne izuzetne pojave Dragana Mijača Brileta koji je i sam originalni umjetnik i vizionar. Svakako, moram da istaknem i ljepotu predjela Petrovca, Buljarice i šire okoline koja i te kako inspiriše, podstiče i pomaže stvaraocima i gostima kolonije. Ja bi samo poželio da ovi kreativni susreti vječno traju isto kao i prijateljstva koja se tu rađaju”.

Izložba će biti otvorena za javnost do 23. maja.

Send this to a friend