Kultura

Otvorena izložba Crnogorska pozorišna povijest

Izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, nastala u produkciji Nikšićkog pozorišta, otvorena je sinoć u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, a tretira razvoj ove umjetnosti u našoj zemlji od najranijih oblika scenskog izraza do danas.

Autorka Marojević je istakla da se sa sigurnošću može reći da je projekat izložbe postigao osnovni i primarni cilj, budući da se kroz naraciju i fotografiju približilo bogatstvo pozorišnog stvaranja u Crnoj Gori kroz vjekove, kako bi se na taj način stvarala, njegova i edukovala publika.

S druge strane, kako je kazala autorka, vrijednost ovog, kao i mnogih drugih projekata je ukazivanje na značaj pozorišne umjetnosti i kulture kao fundamenta jednog društva.

Otvarajući izložbu, Rajko Radulović, dramaturg Kraljevskog pozorišta istakao je da autorka na 13 panoa, praćenim fotografijama, ali i pisanom riječju, vrlo vješto i znalački objašnjava i prikazuje sve one ključne momente u hronotopu naše pozorišne umjetnosti, a posebna vrijednost se ogleda u tome što je za svaki pojedinačni grad obradila, istražila i slikovito predstavila razvoj pozorišta.

Slavojka Marojević

“Ova izložba kao takva, proputovala je mnoge crnogorske gradove otkrivajući publici sve one istorijske detalje, koje vjerovatno nijesu imali prilike ranije da vide, a zasigurno su i osjetili na trenutak važnost ovakvog jednog prikaza, te pozorišne umjetnosti u svim njenim modalitetima. Stoga možemo reći da se krug zatvara upravo na Cetinju, u Kraljevskom pozorištu ,,Zetski dom“, najstarijem pozorištu u Crnoj Gori, koje je bilo i jeste centar kulturnih događanja, koja nijesu značajna samo za Cetinje, već za Crnu Goru u cjelosti“, poručio je Radulović.

Izložba se može pogledati do 7. juna u foajeu Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, radnim danima od 10-13h i od 18-20h.

Send this to a friend