Kultura

Otvorena izložba Gorana Ćetkovića u Dvorcu kralja Nikole

Foto: Bar info

Izložbom crnogorskog slikara Gorana Ćetkovića, u sali Dvorca kralja Nikole nastavljen je program Zimske scene Barskog ljetopisa.

Dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, i selektorka likovne scene Ljetopisa, otvarajući izložbu je istakla da „’Glasovi tišine’ Gorana Ćetkovića, nisu nezbori, već gromoglasni vapaji, jauci zarobljenog, očajnog i osvješćenog čovjeka današnjice, kao opominjući lamenti ovom izgubljenom svijetu da se samodozove…“.današnjice, kao opominjući lamenti ovom izgubljenom svijetu da se samodozove…“.

“To su slike čiji epicentar zaposijedaju frontalno impostirane glave i svojom izražajnom gestikulacijim, mimikom, pogledom, krikom i jaukom, prekidaju tišinu iz koje izranjaju, kao aveti i opomene, kao podsjetnici i sjećanja“, rekla je Miranović.


Goran Ćetković je diplomirao na FLU Cetinje, u klasi profesora Nikole Gvozdenovića 2000. godine. Izlagao je na velikom broju kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učesnik je i velikog broja likovnih kolonija

“U ovom prostoru slike su se jednostavno i maksimalno dobro uklopile. Stvarno sam prezadovoljan. Ovo je nastavak priče koja je počela prije više od pet godina, kada sam dao naziv ciklusu ’Glasovi tišine’. Tog naziva se nisam odrekao ni sada, jer maksimalno odgovara samoj ideji i postavci od početka“, rekao je Ćetković.

Ćetković je do sada osvojio brojna priznanja, među kojima su i godišnja nagrada FLU sa Cetinja, te „Spinnaker“ na izložbi studenata završne godine. Dobitnik je i nagrade za slikarstvo Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore „Milunović-Lubarda“ za 2016, kao i plakete „Tesla fondacije“ iz Njujorka 2017. godine.

Postavka Gorana Ćetkovića u Dvorcu kralja Nikole biće otvorena u narednih mjesec dana.

Send this to a friend