Kultura sklopljene oči drugačije gledaju svijet

Otvorena izložba Luke Sekulića

Foto: Samir Lačević

U utorak, 19. novembra u Modernoj galeriji u Podgorici otvorena je izložba akademskog slikara Luke Sekulića pod nazivom “Sklopljene oči drugačije gledaju svijet”. Za ovu priliku selektovano je četrdeset radova rađenih u različitim slikarskim i crtačkim tehnikama.

Izložbu je otvorila kustoskinja Muzeja i galerija Podgorice mr Selma Đečević koja potpisuje uvodni tekst kataloga “Tmaste dubine sklopljenih očiju”. Otvarajući izložbu Đečević je, između ostalog, kazala:

Foto: Samir Lačević

“Na Sekulićevim slikama i crtežima vlada atmosfera prisustva sadašnjem trenutku – vremenu i gradskom prostoru koji se izjednačavaju sa predsmrtnim vremenima. Redikuli i sablazni u ambijentu izgubljenog gradskog pejzaža, ponoćne jeze na karnevalima ispod mosta, zrikave mjesečine među blokovima zgrada, u ambijentu parka koji pohode utvare, stadiona, praznih gradskih grobnica obraslih karanfilima i smiljem… nepatvoreni su prikazi oblikovani iskustvom (koje se nadvilo nad nama u opominjućem naslovu ciklusa Znaćeš šta pričam samo ako ti se desi). Svaka je nevolja ovdje prije svega lična, i svaka bol vlastita prije nego što je našla svoje opšte mjesto i otjelovila se u svjetskom bolu koji pulsira u svakom potezu. Weltschmerz koji kriči sa izgubljenih pogleda (hulje) kao čekrk steže usamljena i izdeformisana bića u beznadežnom leglu čamotinje i propasti svijeta. Lukina inspirisanost evropskim pjesničkim simbolizmom ovdje je očigledna, a njegovo interesovanje za tekst posebno je primjetno na crtežima, čiji je neizostavni dio. Pri tome treba naglasiti da je Sekulić znalac detalja. To se ne ogleda samo u vrijednostima minucioznog crteža već i u njegovoj neobičnoj tankoćutnoj prirodi koja mu omogućava da ima uvid u ono što je suština umjetnosti – da primjećuje”.

Na posljetku, kako primjećuje Đečević, stvaralački svijet Luke Sekulića sadrži iluziju i kritiku:

Foto: Samir Lačević

“On je čulno ispoljenje bića i kritika postojećeg svijeta. On je odraz istine utkane u plemenitost lirske simbolike koja nam otrkiva umjetnika neobjašnjive poetske tuge i neprilagođenosti, sumnje i otmjene nesigurnosti, ali i snažnog individualizma i smionosti, beskomromisnog u izricanju unutrašnjeg nivoa stvarnosti, čiji su graničari tmaste mrlje sklopljenih očiju”.

Luka Sekulić rođen je 1983. godine u Podgorici. Diplomirao je na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Magistrant je na postdiplomskim studijama na istom fakultetu. Dobitnik je godišnje nagrade za slikarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju i otkupne nagrade Univerziteta Crne Gore. Izlagao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Do sada se podgoričkoj publici samostalno predstavio tri puta sa izložbama: „Znaćeš šta pričam samo ako ti se desi“ (Cafe Berlin, 2008), „Sa novčanom dušom ili da pobjegnem od svega“ (galerija Centar, 2012) i „Vapaj sa izvora brutalne tišine“ (galerija Perjanički dom 2018).

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 27. decembra 2019. godine.

Send this to a friend