Kultura Povodom 70. godišnjice Svjetskog dana urbanizma

Otvorena izložba na Arhitektonskom fakultetu

Među brojnim datumima svjetskog značaja je i 8. novembra kada se obilježava 70. godišnjica „Svjetskog dana urbanizma“. Tim povodom sinoć je otvorena izložba na Arhitektonskom fakultetu čiji je cilj da ukaže na refleksivnu ulogu akademske institucije i njen društveni značaj u podizanju svijesti i osposobljavanju za djelovanje u kompleksnom okruženju novih izazova sa kojima se suočavaju naselja i gradovi.

Kako je kazao dekan Arhitektonskog fakulteta, prof. dr Svetislav Popović ovaj dan ima za cilj podsticaj zajedničkih interesa profesionalaca i šire javnosti sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na potrebu profesionalnog razmišljanja i za prostorno i urbanističko planiranje, gradske izgradnje, kako u lokalnim, tako i u svjetskim okvirima i na taj način podstakne na harmonično uređenje najužeg čovjekovoga krajolika.

“Urbanizacijom određenih sredina stvaraju se uslovi za ekonomski rast jer gradovi su epicentar ekonomije, tržišta i kulturnog identiteta bilo koje zemlje. Gradovi stvaraju bogatstvo i poboljšavaju životni standard, istovremeno pružajući gustinu, interakciju i mreže koje nas čine kreativnijim i produktivnijim”, kazao je Popović.

Kako je kazao rektor Danilo Nikolić Univerzitet Crne Gore je dominantno orjentisan na regeneraciju prostornih resursa univerzitetskih jedinica i revitalizaciju zelenih površina u okviru univerzitetskog kampusa.

“Samo u zadnjih godinu dana, u kampusu tehničkih fakulteta, posadili smo 140 novih sadnica, povodom obilježavanja 140 godina od priznanja Crne Gore na Berlinskom kongresu, rektori državnih univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana posadili su 25 sadnica maslina, povodom obilježavanja 45 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore i bez formalnog povoda smo formirali potpuno novu zelenu površinu od 4.000 kvadratnih metara, što predstavlja jedni park u urbanom jezgru Podgorice, izgrađen nakon obnove samostalnosti”, kazao je Nikolić otvarajući izložbu.

Send this to a friend