Kultura Treća izložba likovnog programa 32. Ljetopisa

Otvorena izložba Njegoš i Tesla u djelima likovnih umjetnika

Foto: Studio Petović

Treća izložba likovnog programa 32. „Ljetopisa“ pod nazivom „Njegoš i Tesla u djelima likovnih umjetnika“ otvorena je u četvrtak veče u Dvorcu kralja Nikole.

Dvadeset dva izložena djela nekih od najznačajnijih umjetnika poput Kolje Milunovića, Biljane Vilimon, Zorana Krulja i drugih, pripadaju istaknutom kolekcionaru i galeristi Momčilu Moši Todoroviću i njegovoj umjetničkoj galeriji „Radionica duše“.

Foto: Studio Petović

Dr Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa na otvaranju je istakla da je ovo samo jedna u nizu saradnji sa ovim istaknutim galeristom.

„Uspjeli smo večeras da upriličimo ovdje jednu izuzetnu izložbu koja je posvećena dvojici izuzetnih ličnosti, velikanima i genijima kao što su bili Njegoš i Tesla. Kako su likovni umjetnici vidjeli lik i djelo ova dva velika genija imaćete prilike da vidite upravo zahvaljujući Momčilu Moši Todoroviću i njegovoj kolekciji. Ovo prilikom želim da kažem da barska galerija Velimir A. Leković zahvaljujući donatorstvu i legatu gospodina Todorovića ima značajnu zbirku od 70 radova cijenjenog Uroša Toškovića“, kazala je Miranović.

Foto: Studio Petović

Todorović je galerista, publicista, darodavac i organizator stotina izložbi vrijednih umjetničkih djela. Svoju prvu galeriju je otvorio u Beogradu 1988. godine. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Kompanija „Galerija duše“ postoji više od 30 godina, a u dvanaest njenih galerija postavljeno je više od 120 samostalnih i grupnih izložbi renomiranih umjetnika. Prisustvujući otvaranju izložbe u Baru, Todorović je istakao da ovom izložbom Miranovićeva dodaje još jedan biser u niz saradnje između Crne Gore i Srbije te da se zbirka radova preminulog Toškovića mora adekvatno prezentovati.

Foto: Studio Petović

„Drago mi je da se zbirka Uroša Toškovića čuva u Baru, ali ne baš na adekvatnom mjestu. Ja bih predložio ovom prilikom da se jedan poseban prostor napravi, osmisli, gdje bi bio legat Toškovića na usluzi Baru i svim gostima. Da nije bilo dotične dame, Anastazije Miranović ne bi bilo ni tog legata“, zaključio je Todorović.

Izložba „Njegoš i Tesla u djelima likovnih umjetnika“, otvorena je za posjetioce do 15. avgusta.

Send this to a friend