Kultura

Otvorena izložba Od dijaspore do različitosti

Sinoć je u CGU „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju otvorena izložba „Od dijaspore do različitosti“ (From Diaspora to Diversities) koja je dio je istoimenog regionalnog projekta pokrenutog sa idejom da se kroz umjetničke produkcije i prakse autora/ki različitih generacija razmotri fenomen dijaspore u savremenim kontekstima.

Na izložbi, realizovanoj u saradnji sa Remontom, nezavisnom umjetničkom asocijacijom iz Beograda, predstavili su se umjetnici: Mladen Bundalo, diSTRUKTURA, Adrijana Gvozdenović, Ivana Ivković, Mirko Nikolić, Nada Prlja, Vahida Ramujkić i Neli Ružić.

Izložbu su otvorili, kustos Miroslav Zarić, Ana Ivanović, koordinatorka ispred NMCG i Ivana Ivković, umjetnica čiji je rad dio izložbe.

“Nas je zanimalo zapravo promisliti pojam dijaspore u nekim savremenim kontekstima, da kažem, intenzivnih transnacionalnih i trnaskulturnih povezivanja. Na koji način se to sve odrazilo na motive, razloge, zašto neko u nekom trenutku odluči da napusti matičnu sredinu ili zemlju porijekla, privremeno ili trajno ili trajnije, odseli se u neku drugu zemlju i ova izložba je rezultat toga. Takođe, zahvalio bih se Narodnom muzeju na ukazanom povjerenju da ovu izložbu predstavimo i u Crnoj Gori, kao i Ani Ivanović i njenom sjajnom timu”, kazao je kustos izložbe, Miroslav Karić.

Ivana Ivković, čiji je rad dio ove izložbe rekla je da se ona bavila simptomom napuštanja doma i time šta se sa ljudima dešava kada su negdje zaglavljeni, kada nisu ni potpuno prihvatili sredinu u koju su došli , a ni odrekli se, što je možda nužno, one iz koje su izašli.

Projekat From Diaspora to Diversities je realizovan od 2015. do 2017. godine u saradnji Remont nezavisne umjetničke asocijacije (Beograd), Evropskog kulturnog centra Esperanza (Skoplje), Kunst Ost (Grac) i Instituta za savremenu umjetnost (Zagreb).

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra, 2018, na drugom spratu crnogorske galerije umjetnosti, na Cetinju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budo veliki
Gost
Budo veliki

E, koji je ovo blef! “Fenomen dijaspore”, zafrkavaju li se s nama? Kad smo ovakvi može svašta da nam se uvali.

Send this to a friend