Kultura

Otvorena izložba Pali anđeli kanadskog umjetnika Gi Lanževena

Juče je u Modernoj galeriji u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve) otvorena izložba „Pali anđeli“ kanadskog umjetnika Gi Lanževena. Ovu izložbu je JU Muzeji i galerije organizovala u saradnji sa Ambasadom Kanade u Beogradu.

Izložbu je otvorila Kati Čaba, Ambasador Kanade akreditovana za Crnu Goru. Organizatorka i kustoskinja izložbe je Tanja Jovetić, akademska slikarka. U muzičkom dijelu programa je nastupila Marina Dinić, pijanistkinja iz Budve, koja je odsvirala poznatu kompoziciju „My way“.

Na početku se prisutnima obratila Danka Mijušković koja je ispred JU Muzeji i galerije pozdravila prisutne i bliže ih upoznala sa biografijom umjetnika.

“Gi Lanževen je rođen 29. maja 1954. godine u Šikutimi (Kvebek, Kanada). Diplomirao je 1977. godine na Univerzitetu u Troa-Rivijeru. Poznat po radu u „crnoj gravuri“ (mecotinta), i drži masterklas kurseve ove tehnike u Kanadi i drugim zemljama.”

Nakon toga je riječ data mr Luciji Đurašković, direktorici JU Muzeji i galerije Budve.

“Posebna mi čast i zadovoljstvo večeras, što sam u prilici da vas sve pozdravim i da vam se zahvalim na prisustvu u ime Javne ustanove Muzeji galerije Budve, s obzirom na ovaj izuzetan povod oličen u prilici da sarađujemo sa ambasadom Kanade koja nam je pomogla da predstavimo jednog njihovog izuzetnog umjetnika, Gija Lenževana, i to preko njegovih neobično zanimljivih grafika iz ciklusa Pali anđeli”.

Nakon toga Ambasador Kanade Keti Čaba je otvorila izložbu riječima:

“Ambasada Kanade je veoma ponosna što je još jedna kanadska izložba postavljena u ovom prestižnom prostoru Moderne galerije Budva. Gi Lanževen je imao više od 60 individualnih izložbi i učestvovao je na preko 350 zajedničkih izložbi u Kanadi i u preko desetak zemalja širom svijeta. Za kraj, željela bih naročito da se zahvalim direktorici, gospođi Luciji Đurašković, kustoškinji gospođi Tanji Jovetić i njihovim kolegama na odličnoj saradnji povodom postavke ove izložbe. Nadam se da ćemo imati prilike da ponovo sarađujemo u bliskoj budućnosti.“

Izložbu čine 34 rada rađenih u tehnici mecotinte, nastali u periodu 2011–2015 godine, a posjetioci će imati priliku da izložbu pogledaju do 15. septembra 2018. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend