Kultura

Otvorena izložba Priroda na dodir

Priroda na dodir

U ovikvu decembarskih dana kulture Prirodnjački muzej Crne Gore priredio je izložbu „Priroda na dodir“.

ʺPosebno sam počastvovana što baš na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, otvaramo jednu posebnu, jedinstvenu, inovativnu izložbu, namijenjenu svim građanima Crne Gore a istovremeno prilagođenu osobama sa invaliditetomʺ, kazala je otvarajući izložbu direktorica ove institucije Dr Natalija Čađenović.

Priroda na dodir
Priroda na dodir

“Posjeta muzejima i galerijama oduvijek je bilo prvenstveno vizuelno iskustvo. Izložbom Priroda na dodir promijenili smo donekle taj pristup, u želji da prilagodimo izložbu osobama sa invaliditetom s jedne strane, i ujedno udovoljimo znatiželji ostalih posjetilaca da dodiruju muzejske predmete i na taj način upotpune doživljaj”.

ʺDodir i zvuk su dva čula koja mogu da dočaraju mnogo više od pogleda. Prenijeti informaciju na osnovu dodira, a uz pomoć zvuka je posebna vještina. Zato smo se i dugo pripremali za ovakvu izložbu kako bi našli najbolji način da naročito osobama sa invaliditetom opišemo kako izgleda priroda i živa bića u njoj. Ne samo da ih opišemo riječima, već i da dožive oblik i teksturu kroz dodirʺ, istakla je Čađenović.

Priroda na dodir
Priroda na dodir

ʺKoristeći savremenu tehnologiju, dio bogate prirodne baštine smo učinili dostupnom na način da svaki eksponat ima svoj QR kod, dvodimenzionalni grafički zapis koji se dešifruje pomoću danas gotovo nezaobilaznih mobilnih uređaja. Prikaz na mobilnim telefonima se sastoji od animiranog sadrzaja određenog eksponata, audio snimka i pratećeg teksta koji se moze čitati na samoj stranici”, kazala je Čađenović.

“Cilj nam je i želja da omogućimo svima da uživaju u našem izložbenom prostoru stvaranjem posebnog emocionalnog iskustva”.

Priroda na dodir
Priroda na dodir

Izložba je osim OSI, namijenjena učenicima, studentima, turistima, jednom riječju svima koji će na jednom mjestu moći da upoznaju bogatstvo i raznolikost ljepote koja krasi prirodnu baštinu Crne Gore.

ʺSa velikom odgovornošću, ali i zadovoljstvom smo pripremili ovu izložbu kako bismo, prvenstveno ranjivim kategorijama našeg društva, omogućili novi jedinstveni doživljaj. Zato se nadamo da će svi kao i osobe sa invaliditetom, izaći sa naše izložbe sa novim saznanjima i podsticajnim iskustvimaʺ istakla je Čađenović.

Izložba je otvorena od 03.- 25.12., radnim danima od 9h-17h.

 

Send this to a friend