Kultura Nagrađeni najbolji

Otvorena izložba radova učenika Lubarda kao inspiracija

Izložba učeničkih radova, u okviru projekta “Lubarda kao inspiracija“, koja prati Lubardinu misao „Ja sam ja i slikam svijet po svojoj volji“, otvorena je danas u Biljardi na Cetinju.

Na izložbi, koju je otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, predstavljeno je 57 radova učenika iz Cetinja, Herceg Novog, Nikšića, Danilovgrada i Rume, različitog tematskog sadržaja i likovno-jezičkog izraza, izrađeni u raznorodnim materijalima i tehnikama.

Autori najboljih djela, prema ocjanama žirija, otišli su kućama sa nagradama.

Odlukom stručnog žirija, prvu nagradu dobila je Anja Vujačić, učenica Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića, drugu nagradu Nemanja Đurić iz Gimnazije „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog i treću Katarina Kastratović, učenica Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja, dok je učenica te škole, Klaudija Jovana Tofan, dobila specijalnu nagradu žirija.

Nagrade najuspješnijim autorima uručila je predsjednica žirija, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović. Ona je iskazala zadovoljstvo velikim prisustvom učenika i očekivanje da će im i narednih godina djelo Petra Lubarde biti inspiracija za uspješne radove. Nagrađeni su dobili autentične suvenire sa motivima djela Petra Lubarde koji se proizvode u Narodnom muzeju.

Izložbu su organizovali su Narodni muzej Crne Gore i Fondacija “Petar Lubarda” povodom 46 godina od smrti velikana crnogorske likovne umjetnosti.

Send this to a friend