Kultura

Otvorena izložba Ritam prirode: Živimo betonsku kulturu koja formira naš betonski mozak

Izložba „Ritam prirode“, čiji su autori umjetnici Milena Mijović Durutović i Đorđe Stanojević, nastoji da uspostavi izgubljenu konekciju čovjeka, prirode i umjetnosti, a trajaće, kako je saopšteno, do 24. novembra u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba je, kako je saopšteno na otvaranju, nastala u okviru projekta „Nature & Art“, međunarodne platforme koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umjetničkim procesima.

Umjetnica i autorka izložbe, Milena Mijović Durutović, rekla je da je čovjek današnjice izgubio vezu sa prirodom, a da je priroda, kako je navela, nešto čemu bismo trebali da se vratimo.

“Moramo biti svjesni vremena u kom živimo i šta je to što nam se plasira kao vrijednost. Mislim da smo svi prinuđeni da stvaramo mikro prostore, koji nam pomažu da se sačuvamo i u okviru kojih se možemo nesmetano razvijati bez opterećenja“, kazala je Mijović Durutović.

Kako je pojasnila, projekat „Nature & Art“ nastojao je da ujedini njihove sličnosti i različitosti, kao i da ukaže na put kojim bi umjetnici, ali i svi drugi mogli da se kreću.

“Meni je sloboda u radu, sloboda u priroda, sloboda koju sam ja osjetila u Osječini dala veliku hrabrost da, bez straha, razvijem svoj rad i otvorila neke nove putove. Mislim da je to, za svakog umjetnika najsrećniji trenutak, kada i dalje osjeća jako veliku količinu nadahnuća kao i da osjeća da jako puno toga tek treba da istraži“, istakla je Mijović Durutović.

Ona smatra da je umjetnost način da razvijemo vezu sa sobom i sa prirodom, i da se, kako je kazala, od umjetnosti očekuje da bude angažovana i da ukazuje na nepravilnosti u društvu.

Umjetnik, Đorđe Stanojević, naveo je da umjetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi između čovjeka i prirode, a da izložba „Ritam prirode“ nudi mogućnost uspostavljanja te konekcije.

“Ova izložba nije estetika niti neki novi estetički model, već predstavlja novi kulturni model koji se javio iz neminovne egzistencijalne potrebe. Čovjek se mora vratiti prirodi, a mi nudimo jedan naš model, da putem umjetnosti dođete do onih principa koji čine naš život punim, sadržajnim i kvalitetnim“, saopštio je Stanojević.

On je pojasnio da je morao da postane dio prirode, kako bi stvorio sva djela prikazana na izložbi „Ritam prirode“.

“Mi živimo jednu betonsku kulturu koja formira naš betonski mozak. Kada radite u prirodi, onda koristite prirodne materijale, kao i sve one elemente koji se nalaze u prirodi, vjetar, snijeg, kiša i oni vam postaju četkice. Upravo ova izložba jeste nova opcija, kako putem umjetnosti čovjek da se poveže sa prirodom“, rekao je Stanojević

On je kazao da njihov umjetnički koncept predstavlja dijalog između prirode i čovjeka.

“Kad vi poštujete prirodu, ona poštuje vas. Kad vi poštujete materijal, on poštuje vas. Kad vi poštujete čovjeka, čovjek poštuje vas. I nastaje ono što je ključ ove izložbe, a to je dijalog, u kojem se stvara sadržajnost naših života, prije svega u dijalogu sa prirodom, sa čovjekom i na kraju sa umjetnošću“, istakao je Stanojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Bravo Stanojeviću,podvoričko-velički zete.Samo naprijed.Uvijek si dobrodošao.

Krivu Drinu
Gost
Krivu Drinu

Drugacije i prelijepo

Send this to a friend