Kultura

Otvorena izložba slika Mila Milunovića i Petra Lubarde

Foto: Miroslav Grubić

U srijedu 25. oktobra, u budvanskoj Modernoj galeriji je otvorena izložba slika Mila Milunovića (1897–1967) i Petra Lubarde (1907–1974), koja je obilježila proslavu jubileja 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Mila Milunovića, kao i 110 godina od rođenja Petra Lubarde. Izložba je priređena u okviru ovogodišnjeg jubileja Moderne galerije – 45 godina postojanja i rada.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Snežana Ivović, iz Narodnog muzeja Crne Gore sa Cetinja. Tom prilikom Ivović je, između ostalog, istakla:

Foto: Miroslav Grubić

“Ova izložba, kojom su obuhvačena, uglavnom, djela iz poslijeratnog perioda, kada su Milunović i Lubarda dostigli zenit svog likovnog stavralaštva, i dalekosežno uticali na generacije budućih umjetnika, svjedočanstvo je jednog od najznačajnijih poglavlja crnogorske i jugoslovenske likovne umjetnosti. Svaki na svoj način, Milunović, principijelan i promišljen analitičar, Lubarda nebouzdan i plahovit u borbi sa svojim unutrašnjim demonima, u skladu sa svojim stvaralačkom vizijom i umjetničkom kredom, sa dubokim razumjevanjem suštine slike iskonski utemeljenoj u prirodi, pomjerili su granice slikarstva stvorivši umjetničke opuse univerzalnih vrijednosti.”

Foto: Miroslav Grubić

Na otvaranju izložbe publici su se obratili i Đina Lubarda Lazar, predsjednica Fondacije Petar Lubarda sa Cetinja i umjetnik Ljubo Lubarda u ime porodice. Takođe u muzičkom dijelu programa, učestvovala je Slađana Babović, prof. klavira iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva. U ime JU Muzeji i galerije Budve prisutne je pozdravila galeristkinja Dragana Ćetković.

Foto: Miroslav Grubić

Izložba se može pogledati do 19. novembra 2017. godine.

Send this to a friend