Kultura

Otvorena izložba Srđana Vukčevića Mignonnettes

Izložba pod nazivom „Mignonnettes“ renomiranog crnogorskog autora Srđana Vukčevića otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju, uz prisustvo velikog broja posjetilaca.

Autorka izložbe, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović, kazala je da Vukčević dekonstuiše prošlost da bi „stvari postavio na pravo mjesto“, ljepše, ugodnije mjesto za život, novi život, koji im suštinski pripada. Ona je istakla da njegovi radovi predstavljaju svojevrsni „egzodus u nostos“, ukazuju da svaki povratak „kući“ ne može da izbriše „ne-dom“, iskustvo stranca.

„Život pored vode (rijeka u Podgorici i Parizu, mora u Herceg Novom), zakon mora ne dozvoljava fiksiranje korjena, već samo sporadična, nesigurna sidrenja. Pripadnost mjestu, jeziku, kulturi uvijek sadrži neophodan pokret dislokacije, nepripadanja. Zato je sve u Srđinim djelima u nekim malim kretnjama i/ili koloritnim kovitlacima, čak i kada predočeno odiše statikom prizora“, kazala je Miranović.

Ona je naglasila da Vukčevićevi umjetnički radovi nisu samo slike, skulpture, objekti, instalacije, estetizovani/ezoterični prostori, već antropološke i socijalne izjave, koje proizvode djelo-stanje. Ujedno, to su putovanja koja ne otkrivaju nove (kulturne) pezjaže, već nove poglede.

„Egzekucija sazdana od kontrasta i dualizama, trodimenzionalizama i plitke reljefnosti, naivno-infantilnog crteža i ozbiljne, jezgrovite znakovnosti, pigmentni akordi, akcenti, i crteži ovlaš dodirnuti/iscrtani… naizgled nedovršeni. Ima nečeg šagalovskog i modiljanijevskog u isto vrijeme, ali i reminiscencija na Klimta, i nekog romatičarskog romantizma, i ivične intirgantne (ne)izvjesnoti prelaza vjekova… Ezoterični svjetovi Srđana Vukčevića mali su/potentni čuvari ljubavi/ljepote u izvornoj esenciji“, zaključila je dr Anastazija Miranović.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković kazao je kako da je Vukčević zasigurno jedan od najzanimljivijih i najznačajnijih crnogorskih likovnih stvaralaca.

„Njegovo djelo je dragocjena osobena dopuna raznovrsnosti crnogorske likovne umjetnosti, jedinstveno po svojoj višeznačnosti i snazi. Uporno i predano od prve samostalne izložbe, Vukčević uživa u procesu stvaranja. Kao slikar hedonista on transponuje u osoben autorski stav izabrane teme i motive. Neiscrpnu inspiraciju za svoje stvaralaštvo autor pronalazi istražujući tajne slikarstva. Prilazeći mu sa analitičkim stavom i zadirući u dubine istorijskog pamćenja“, kazao je Vuković.

On je istakao da Vukčevićeve slike imaju sentimentalnu, romantičnu, atmosferu.

„Često se radi o predmetima, tkaninama i posudama koje je zapamtio u djetinstvu i pohranio u svoju riznicu uspomena. Poetska energija autora preliva se iz ovih djela i svako od nas je osjeća i doživljava prema sopstvenim kapacitetima“, naglasio je Vuković.

Vukčević je rođen u Podgorici 1959. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Osnovne i postdiplomske studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta u Beogradu. Do sada je imao preko 50 samostalnih izložbi i skoro 300 grupnih i kolektivnih nastupa. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, između ostalih i najvećeg crnogorskog državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Izložba čiji je organizator Narodni muzej Crne Gore trajaće do 15. juna.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
boki
Gost
boki

Kakav pakleni prvi red. A što je ovo, u kakav smo ovo matriks upali ljudi, spašavajteeeeee

Milica
Gost
Milica

Zaista bi bilo lijepo da ste fotografisali izložbu a ne samo posjetioce.

Zivko
Gost
Zivko

Kako se Lidija razumije u umjetnost!!

Marko
Gost
Marko

Skupili se lideri u regionu

Send this to a friend