Kultura

Otvorena izložba umjetničkih radova Mija Adžića

Izložba Mija Adžića

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Maticom crnogorskom, organizovalo je retrospektivnu izložbu akademskog slikara i scenografa, Mija Adžića, povodom 60 godina njegovog umjetničkog rada.

Otvarajući izložbu, generalna direktorka Direktorka za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Dragica Milić, istakla je da je umjetnik ostvario impozantno i značajno umjetničko djelo koje mu obezbjeđuje dostojno mjesto na hrvatskoj, ali i crnogorskoj kulturnoj sceni. Prema njenim riječima, izložena djela ukazuju na raskošan talenat i kompleksan kreativni svijet koji je Mijo izgradio tokom svog života.

“Njegova interesovanja kretala su se u različitim oblastima umjetnosti i stvaralaštva: scenografiji, slikarstvu, kostimografiji… pa otuda i pomalo neobičan koncept večerašnje postavke, kojom je svojim sugrađanima i sunarodnicima, predstavio multidimenzionalna likovna istraživanja i interesovanja. Izloženi eksponati svjedoče o značajnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, odnosno “scenskim podvizima” kojima su oživljavani eksterijeri i enterijeri brojnih dramskih, baletskih, operskih produkcija. Tu su i slike koje pokazuju umjetnikovu posvećenost i vezanost sa Mediteranskim podnebljem, ali i faktografija o valorizaciji umjetničkog rada, brojna priznanja koja potvrđuju vrijedna ostvarenja, zapisi i impresije referentnih domaćih i regionalnih kulturnih djelatnika o stvaralaštvu Mija Adžića”, istakla je Milić.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anstazija Miranović, okarakterisala je Mijov rad kao umijeće da se iz slikarstva i scenografije, kao zasebnih umjetničkih disciplina, artikuliše i transponuje najkvalitetnije osobenosti u svom dijelu – izbalansirani suodnos konstruktivnih elemenata djela iz scenografije u slikarstvo, prefinjenu likovnost u scenografiju i kostinm, da u teatru tvori “živuće slike” na sceni, ispunjene kompozicionim skladom, s finim, tonsko-valerskim prelazima, harmoničnog kolorita.

“Poput renesansnih umjetnika, Mijo je crnogorski “uomo universale”, podjednako zahtjevan i odgovoran spram sebe i izazova umjetnosti.” objašnjava Miranović.

Književnik Borislav Cimeša, opisujući umjetnikov opus kao impozantan i raznovrstan, rekao je da Matica crnogorska uz značajnu podršku Ministartva kulture, predstavlja cjelovitog umjetnika poniklog u tadašnjem crnogorskom Vajmaru ili Hajdelberhu, u kreativnom ambijentu koji je inspirisao mladog Adžića da uči od najvećih, poput Lubarde i Milunovića, u čijoj umjetničkoj školi je započeo svoj umjetnički put.

Režiser Blagota Eraković je naglasio da je za razliku od drugih scenografa koji ostaju u okvirima zanata, Mijo scenografiju pretvorio u slikarstvo dolazeći do likovnosti koju možemo slobodno nazvati slikarstvom prvog reda. Izuzetno značajnim smatra i njegovo djelovanje u HNK Split, u okviru svih scenskih disciplina (opera, balet, drama) naglašavajući da je sa podjednakim uspjehom rešavao probleme prostora.

Ministartvu kulture i Narodnom muzeju Crne Gore se zahvalio na podršci i pomoći u organizaciji izložbe i renomirani slikar Luka Lagator, predstavnik cetinjskog ogranka Matice crnogorske.

Publika je uživala i u izvedbi Šopenove revolucionarne etide pijanistkinje Jelene Vukićević Vukmirović. Za kraj, publici je predstavljen pregled Adžićevog stvaralaštva kroz formu dokumentarnog desetominutnog filma.

Izložba je otvorena do 25. oktobra.

 

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend