Kultura

Otvorena izložba umjetničkih radova Mija Adžića

Izložba Mija Adžića

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Maticom crnogorskom, organizovalo je retrospektivnu izložbu akademskog slikara i scenografa, Mija Adžića, povodom 60 godina njegovog umjetničkog rada.

Otvarajući izložbu, generalna direktorka Direktorka za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Dragica Milić, istakla je da je umjetnik ostvario impozantno i značajno umjetničko djelo koje mu obezbjeđuje dostojno mjesto na hrvatskoj, ali i crnogorskoj kulturnoj sceni. Prema njenim riječima, izložena djela ukazuju na raskošan talenat i kompleksan kreativni svijet koji je Mijo izgradio tokom svog života.

“Njegova interesovanja kretala su se u različitim oblastima umjetnosti i stvaralaštva: scenografiji, slikarstvu, kostimografiji… pa otuda i pomalo neobičan koncept večerašnje postavke, kojom je svojim sugrađanima i sunarodnicima, predstavio multidimenzionalna likovna istraživanja i interesovanja. Izloženi eksponati svjedoče o značajnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, odnosno “scenskim podvizima” kojima su oživljavani eksterijeri i enterijeri brojnih dramskih, baletskih, operskih produkcija. Tu su i slike koje pokazuju umjetnikovu posvećenost i vezanost sa Mediteranskim podnebljem, ali i faktografija o valorizaciji umjetničkog rada, brojna priznanja koja potvrđuju vrijedna ostvarenja, zapisi i impresije referentnih domaćih i regionalnih kulturnih djelatnika o stvaralaštvu Mija Adžića”, istakla je Milić.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anstazija Miranović, okarakterisala je Mijov rad kao umijeće da se iz slikarstva i scenografije, kao zasebnih umjetničkih disciplina, artikuliše i transponuje najkvalitetnije osobenosti u svom dijelu – izbalansirani suodnos konstruktivnih elemenata djela iz scenografije u slikarstvo, prefinjenu likovnost u scenografiju i kostinm, da u teatru tvori “živuće slike” na sceni, ispunjene kompozicionim skladom, s finim, tonsko-valerskim prelazima, harmoničnog kolorita.

“Poput renesansnih umjetnika, Mijo je crnogorski “uomo universale”, podjednako zahtjevan i odgovoran spram sebe i izazova umjetnosti.” objašnjava Miranović.

Književnik Borislav Cimeša, opisujući umjetnikov opus kao impozantan i raznovrstan, rekao je da Matica crnogorska uz značajnu podršku Ministartva kulture, predstavlja cjelovitog umjetnika poniklog u tadašnjem crnogorskom Vajmaru ili Hajdelberhu, u kreativnom ambijentu koji je inspirisao mladog Adžića da uči od najvećih, poput Lubarde i Milunovića, u čijoj umjetničkoj školi je započeo svoj umjetnički put.

Režiser Blagota Eraković je naglasio da je za razliku od drugih scenografa koji ostaju u okvirima zanata, Mijo scenografiju pretvorio u slikarstvo dolazeći do likovnosti koju možemo slobodno nazvati slikarstvom prvog reda. Izuzetno značajnim smatra i njegovo djelovanje u HNK Split, u okviru svih scenskih disciplina (opera, balet, drama) naglašavajući da je sa podjednakim uspjehom rešavao probleme prostora.

Ministartvu kulture i Narodnom muzeju Crne Gore se zahvalio na podršci i pomoći u organizaciji izložbe i renomirani slikar Luka Lagator, predstavnik cetinjskog ogranka Matice crnogorske.

Publika je uživala i u izvedbi Šopenove revolucionarne etide pijanistkinje Jelene Vukićević Vukmirović. Za kraj, publici je predstavljen pregled Adžićevog stvaralaštva kroz formu dokumentarnog desetominutnog filma.

Izložba je otvorena do 25. oktobra.

 

Send this to a friend