Kultura

Otvorena izložba Umjetnost u svijetu bez istine

Juče je na trećem spratu CGU „Miodrag Dado Đurić“ otvorena izložba pod nazivom Where after post-truth? Umjetnost u svijetu bez istine, istoričarke umjetnosti Mirjane Dabović Pejović.

Where after post-truth? Umjetnost u svijetu bez istine je izložba koja preispituje značaj društvene uloge umjetnosti u prepoznavanju i kritici tokova aktuelnih kretanja i njenu sposobnost da ih sublimira ili razotkrije u umjetničkom djelu.

Na otvaranju izložbe autorka je istakla kako je savremeno društvo postalo sklono odbacivanju argumenata, naučne istine, pa čak i sopstvenog iskustva kao osnove za donošenje sudova i formiranje stavova, pa je očigledno da se umjetnički izraz mora prilagoditi novim uslovima javnog diskursa.

Dabović Pejović je dodala da, bez obzira na generacijsku pripadnost, svi umjetnici ove izložbe imaju „snažno definisan autorski stav i direktno ili indirektno ukazuju na potrebu kritičkog sagledavanja aktuelnih društvenih stanja i nepristajanja na nametnutne obrasce ponašanja.“

“Njihovi radovi se odlikuju mogućnošću čitanja iz različitih pozicija i u različitom kontekstu što omogućava slojevito, progresivno tumačenje i nameće – pruža priliku posmatraču za interaktivni odnos sa djelom, kroz razotkrivanje a možda i propitivanje sopstvenih stavova. Sagladavajući ovu postavku kao cjelinu mislim da se s pravom može govoriti o zrelosti ponuđenih odgovora čak i sasvim mladih autora i autorki iz Crne Gore, koji hrabrno staju “rame uz rame” sa prekaljenim starijim kolegama”, kazala je autorka izložbe.

Umjetnici koji su predstavili svoje radove: Andreja Kulunčić u saradnji sa kolektivom ISTE (Hrvatska), Goran Škofić (Hrvatska), Ivan Grubanov (Srbija), Nikola Bada Radonjić (CG), Arijana Kadić (CG) Sandra Đurović (CG) i Suzana Pajović (CG).

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra.

Send this to a friend