Kultura

Otvorena umjetnička izložba Tragom Mediale

Foto: Miroslav Grubić

Umjetnička izložba “Tragom Mediala” otvorena je u Modernoj galeriji (JU Muzeji i galerije Budve) u Budvi. Izložba se može pogledati do 1. avgusta.

Na početku programa, u ime Ustanove, obratila se Danka Mijušković, koja je pozdravila prisutne i najavila istoričarku umjetnosti Natašu Krstić koja otvara izložbu, kao i Luciju Đurašković, direktoricu Ustanove, koja se tom prilikom zahvalila prisutnima, Modernoj galeriji Valjevo koja je ustupila veliki broj radova za ovu izložbu, svim pojedincima koji su ustupili radove, kao i organizatorki i kustoškinji izložbe mr Senki Subotić.

Foto: Miroslav Grubić

Na klaviru je nastupio Sava Volikov, učenik završnog razreda Osnovne muzičke škole u Budvi u klasi profesorice Bilje Bagarić, koji je odsvirao „Carol of the bells“ kompozitora Nikolasa Steinbach-a.

Nakon toga se publici obratila istoričarka umjetnosti i kustoškinja Moderne galerije Valjevo koja je otvorila izložbu uz kratko ali nadahnuto podjećanje na prvu ižložbu grupe Mediale, kao i osnovne likovne principe koje su članovi ove grupe poštovali.

“Mediala sa kulturno-istorijskog i sociološkog gledišta javila se u vrijeme kad na likovnu scenu sve više stupaju nove, modernističke tendencije: apstraktno slikarstvo, enformel i ekspresionističke forme likovnog izraza. Mediala na njih reaguje buntovnički, promovišući povratak na stare vrijednosti, na renesansu, ali u novom, modernom duhu, s notom mistike i ličnog likovnog izraza svakog od njenih članova. Polazna tačka Mediale zasniva se na borbi suprotnosti, meda i ale. Med kao asocijacija na nešto ukusno, a na drugoj strani ala u smislu čudovišta, nemani koja vreba i u sebi nosi zlo. Spoj te dvije riječi u osnovi je ishodište za likovno stvaralaštvo članova Mediale, a sama Mediala kao pokret zasnovana je na suprotnostima načela koje je zastupala.

Foto: Miroslav Grubić

Podstaknuta nezadovoljstvom i revoltom, okuplja skupinu mladih umjetnika kojoj je glavni cilj bio traganje za jedinstvenom formulom umjetničkog izraza, a kao vid otpora prema strahu od promjena i prema monotoniji koja je vladala u vrijeme kada je ova grupa istomišljenika djelovala. Prva izložba Mediale 1958. godine predstavljala je izvjesni rezime mišljenja i iskustava Olje Ivanjicki, Leonida Šejke, Mira Glavurtića i Vladana Radovanovića, koji su bili hrabri da javno istupe sa svojim stavovima i umjetnošću, što je bilo veoma hrabro za sredinu koja nije bila naklonjena takvim pojavama i novitetima, a svoje stavove iznijeli su i u pisanoj formi u časopisu Mediala”, istakla je Nataša Krstić.

Foto: Miroslav Grubić

Na ovoj izložbi predstavljeni su radovi nekih od umjetnika tog najintrigantnijeg pokreta u likovnoj umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije: Olje Ivanjicki, Milića od Mačve, Miodraga – Dada Đurića, Ljubomira – Ljube Popovića, Uroša Toškovića, Vukote – Tupe Vukotića, Mihajla Đokovića Tikala (Milovana Vidaka, Mira Glavurtića, Siniše Vukovića, Svetozara Samurovića, Koste Bradića i Milana Popovića), kao i radovi savremenih likovnih umjetnika: Željka Tonšića, Željka Đurovića, Zorana Velimanovića, Zorana Žugića, Vladimira Dunjića, Milana Tucovića, Predraga – Peđe Miloševića, Katarine Zarić, Slavka Krunića, Kristine Pirković, Đerđa Ačajia i Tijane Kojić, koji za svoje stvaralaštvo nalaze uporište u Mediali.

Nakon otvaranja, dio zainteresovane publike je ostao na predavanju na kojem je Nataša Krstić govorila detaljnije o tumačenju likovnih radova umjetnika koji su pripadali grupi Mediale. Zbog interesovanja publike je održano još jedno kratko predavanje o slikaru Ljubi Popoviću.

Send this to a friend