Kultura

Ovacije za glumačke bravure i sjajnu priču

Foto: BarInfo

Teatarski segment jubilarnog, 30. izdanja Barskog ljetopisa otvoren je preksinoć u punom amfiteatru Starog Bara predstavom „Novo doba”, Vuka Boškovića u režiji Dina Mustafića, i u koprodukciji Bitef teatra iz Beograda i ArtHuba iz Sarajeva.

Akteri predstave Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo nagrađeni su stojećim ovacijama barske publike.

Mozaičan niz

Ovaj komad, nastao po motivima knjige eseja Viktora Ivančića „Radnici i seljaci”, kroz mozaičan niz scena u kojima se prepliće nekoliko povezanih priča, tematizuje probleme društava zaglavljenih u vječitoj tranziciji: terete mračne ratne prošlosti, nasilnost sprege vlasti i kriminala, divljačke privatizacije, rasulo porodica, siromaštvo, nemoć, i sveopšti poraz etičnosti i ideala, u širem kontekstu evropske i svjetske krize.

Takva tematika i odlična postavka na sceni motivisala je selektorku pozorišnog programa Ljetopisa Maju Mrđenović da upravo ovu predstavu uvrsti u zvaničnu selekciju takmičarskog dijela Festivala. To se pokazalo kao dobra odluka s obzirom na brojnost publike koja je, kako je primijetio glumac Ermin Bravo komentarišući nastup na Ljetopisu, pametno pratila sve vrijeme.

“Inače, ovu predstavu ne igramo u ambijentalnom prostoru, ali ovaj barski ima intimu koja joj odgovara. Čini mi se da je publika sve jako dobro i pametno ispratila, tako da nam je ovo bilo lijepo iskustvo i lijepo izvođenje”, kazao je Bravo.

Izvođenje „Novog doba“ imalo je za cilj da pošalje jasne poruke autora i reditelja komada, a to je da smo „pojedinačno i kolektivno ostali zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. Ovo je samo jedna priča o čovjeku sa moralnim integritetom koji nije preživio tranziciju. Novo doba je groblje etičkog idealizma”. Ipak, postoji nada da još nije posve došlo „novo doba“ Dina Mustafića, i da je možda baš sad, kako glasi i posljednja replika u predstavi „došlo vrijeme da stvari konačno krenu na bolje“.

Poseban stil

Ovu „tešku“, ali efektnu priču iščitavamo iz glumačkih bravura bezimenih i tipiziranih likova, iako psihološki iznijansiranih, kojih je više nego glumaca, pa tako svako od njih tumači po dva lika čak i onda kada su dijametralni. Svi su sve vrijeme na sceni, iako nisu stalno aktivni, što ne znači da su bez funkcije, kao ni pojednostavljena scenografija kojom se glumačka ekipa sama poigrava.

“Ja volim i da gledam kolege dok igraju, da znam na šta se naslanja moja scena, koji je kontekst sljedeće… Važno je i to što svi igramo po dva lika koji su na neki način i antipodi jedan drugom, tako da se zrcale jedan u drugom na vrlo poseban način. Predstava je intimna, ali daje i poseban stil u kom se može igrati i spontano. Prirodno je, ali i zahtjevno to u isto vrijeme, pa je za nas glumce ujedno i izazov i ljepota”, prokomentarisao je Ermin Bravo.

Sljedeća predstava koja će biti izvedena u okviru Večernje scene Barskog ljetopisa je produkcija Centra za kulturu Tivat „Penelopijada“ u režiji Dragana Varagić. Biće igrana u ponedjeljak, 26. juna, u 21:30 sati na sceni u Starom Baru.

Send this to a friend