Kultura

Panel “Film se vraća na sjever” organizovan u Mojkovcu: Umrežavanje kulturnih centara ključna je karika za oživljavanje bioskopa

U okviru 47. Mojkovačke filmske jeseni juče je održana panel diskusija “Film se vraća na sjever – distribucija i mogućnosti u centrima za kulturu” koja je imala za cilj pronalaženje uzroka za probleme sa kojima se suočavaju centri za kulturu na sjeveru u pogledu održivosti bioskopa i prikazivanja filmova na velikom platnu, kao i otklanjanje nedoumica vezanih za digitalizaciju bioskopa i distribuciju filmova, saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore.

Panel diskusiju u organizaciji Filmskog centra Crne Gore, Centra za kulturu Mojkovac i festivala Mojkovačka filmska jesen vodili su: Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore; Milija Šćepanović, reditelj i koordinator kulturnog programa Kulturnog centra Bar; Igor Stanković, direktor distributerske kuće „MegaCom Film“ i Igor Gordić, ispred distributerske kuće „ArtVista“, a učestvovali su i direktori svih centara za kulturu sa sjevera Crne Gore.

Ističući da je Filmski centar od 2019. godine u saradnji sa Ministarstvom kulture digitalizovao pet bioskopa u sklopu centara za kulturu (Mojkovac, Bijelo Polje, Tivat, Kotor i Bar), te da se trenutno u procesu digitalizacije nalaze sale u Kolašinu, Beranama, Nikšiću, Pljevljima, Plužinama, Herceg Novom, Cetinju i Ulcinju, direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović je dodala da umrežavanje i komunikaciju između kulturnih centara vidi kao ključnu kariku ka oživljavanju bioskopa, piše u saopštenju.

Istakla je i da inicijativa za umrežavanjem mora da krene od centara za kulturu ka Filmskom centru, koji će podržati sve napore da se publika na sjeveru vrati u bioskope.

Kao uspješan primjer digitalizacije naveden je Centar za kulturu Bar, čiji je koordinator kulturnog programa Milija Šćepanović istakao da je za prvih šest mjeseci 2022. godine kontinuiranim bioskopskim projekcijama ostvareno 23.500 posjeta bioskopu.

Igor Stanković, direktor distributerske kuće „MegaCom Film“, istakao je važnost decentralizacije kulture i kulturno-umjetničkih manifestacija, kao i ulaganje u marketing i promociju filmova koji neizostavno doprinose održivosti kinoprikazivača.

Kao i ostali, i Stanković je potencirao kontinuitet u repertoaru jer je to jedini način da se, čak i u malim sredinama, obrazuje, oblikuje i njeguje raznovrsna filmska publika, piše u saopštenju.

Predstavnik „ArtVista“ distributerske kuće Igor Gordić je preporučio prisutnima da je važno osnivanje mreže kinoprikazivača upravo radi boljeg organizovanja i dobijanja uslova za kino projekcije.

“Na kraju panela, učesnici su se saglasili da je kao prvi korak ka potrebno otkloniti i riješiti fizičke nedostatke biopskopskih sala na sjeveru, ući u proces parcijalne do potpune digitalizacije sala, zatim osnovati mrežu kino prikazivača i osmisliti repertoar i krenuti u prikazivanje filmova. U svakom od navedenih koraka Filmski centar će biti pouzdan partner Centrima za kulturu na sjeveru”, zaključak je saopštenja.

Send this to a friend