Kultura

Pavlu Goranoviću uručeno književno priznanje

Povelja Udruženja književnika Skadra dodijeljena je crnogorskom književniku Pavlu Goranoviću. Priznanje mu je pripalo za „promociju izuzetnih literarnih vrijednosti za knjigu „Stinet e humbura“ (Izgubljena godišnja doba), kao i primjer za druge pisce, saradnju i dati doprinos u približavanju albanskog i crnogorskog naroda“. Goranoviću je povelja uručena na svečanosti u gradskoj biblioteci „Marin Barleti“ u Skadru.

Predsjednik Udruženja književnika Skadra, pisac Skender Temali, ovom prilikom istakao je da Goranovićeva poezija, koja se odlikuje izvanrednim stilskim figurama, ima veliki broj poklonika kod albanskih čitalaca. Oni su, kako je naglasio, iskazali interesovanje za njenu promociju.

“Moramo znati da sa današnjim danom počinje nova stranica za književnosti naših naroda, jer se ovako stvaraju mostovi. Mislim da će sa jednim ovakvim piscem, kakav je Pavle Goranović, most spajanja naših kultura biti čvrst i dugotrajan, kao što je to uostalom i njegova poezija”, istakao je Temali uručujući priznanje Goranoviću.

Temali je naglasio da nikada nije bio u Goranovićevom rodnom gradu Nikšiću, ali da ga je tamo duhovno odvela njegova knjiga.

“I čitajući nju, upoznao sam heroje tog grada, ulice, a što je najbitnije, duh i mentalitet njihov”, kazao je Temali.

Na svečanosti dodjele priznanja izabrane stihove Pavla Goranovića čitala je poznata glumica skadarskog teatra „Migjeni“ Merita Smaja. Kako je saopšteno iz OKF-a, Udruženje književnika Skadra Goranoviću je iskazalo posebnu zahvalnost i želju za kvalitetnijom razmjenom među autorima iz dvije države, pri čemu je ovaj čin veoma važan.

Podsjetimo, knjiga „Stinet e humbura“ (Izgubljena godišnja doba) Pavla Goranovića, u prevodu Dimitrova Popovića, objavljena je u Tirani u uglednoj izdavačkoj kući „Onufri“.

Send this to a friend