Kultura

PEN centar Bosne i Hercegovine: Podrška Andreju Nikolaidisu

Andrej Nikolaidis

P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine izražava snažan protest povodom najave Ministarstva kulture i medija Crne Gore da će razmotriti mogućnost oduzimanja statusa istaknutog kulturnog stvaraoca književniku Andreju Nikolaidisu, zbog estetskih sudova o Ivu Andriću i Petru II Petroviću Njegošu koje je iznio u svom tekstu objavljenom na internet portalu „Žurnal”.

<<<Crnogorski PEN centar: Ministarstvo izriče fetvu Nikolaidisu, umjesto da se pozabave platformama koje šire mržnju<<<

“Duboko uvažavajući djelo i autoritet književnih velikana Andrića i Njegoša, smatramo ovakve prijetnje i ucjene neprimjerenim gušenjem slobode izražavanja”, saoopteno je iz Upravnog odbora P.E.N. Centra BiH.

Kako su naveli, Andrej Nikolaidis član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine i jedan od najistaknutijih savremenih crnogorskih i bosanskohercegovačkih književnika, dobitnik je brojnih uglednih međunarodnih i domaćih književnih nagrada.

“U svom ukupnom javnom angažmanu nebrojeno puta je potvrdio svoj intelektualni i moralni integritet, a njegov ugled u zemljama bivše zajedničke države svjedoči da ga se ne može svrstati među one „čiji govor vodi podjelama, ekstremizmu i dodatnom zaoštravanju odnosa u društvu”, kako se navodi u saopštenju Ministarstva. Medijsku hajku na Nikolaidisa u kojoj se spominje i oduzimanje književnih nagrada prepoznajemo kao napad na slobodu izražavanja”, navodi se u saopštenju.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Podrska za Nikolaidisa velikog intelektualca podjednako cijenjenog i postovanog kod vecine gradjana u Crnoj Gori , i u zemljama regiona.Njegov rad je svuda prepoznatljiv.

bravo
Gost
bravo

Spreman sam da branim Andreja od svih nepismenih i zavedenih , jer braneci njega branimo Crnu Goru i mali broj intelektualnih velikana kojih ne da je malo nego skoro da ih nema u nasoj prelijepoj drzavi! Samo nastavi , a znam da te ovi prodani ne plase i oprosti im to rade iz neznanja , popovi su im mozak popili!

Send this to a friend