Kultura

Pepeljugino maslo za Evropsku noć teatra

Foto: Duško Miljanić

Gradsko pozorište i ove godine priključuje se obilježavanju internacionalne manifestacije – Evropska noć teatra (European theatre night). Tim povodom u subotu 17. novembra, u 20 sati, u sali Dodest ansambl Gradskog izvešće „Pepeljugino maslo“, a omogućen je i popust od 50% na ulaznice za ovu predstavu. Projekat sa Večernje scene, prema kolumnama hrvatske dramske spisateljice Tene Štivičić režirala je Alisa Stojanović.

European theatre night je noć kada je pozorište u centru pažnje i kada se na skoro svim teatarskim scenama u gradovima širom Evrope može osjetiti veličanstvena igra riječi, pokreta i različitih priča. Projekat zamišljen kao manifestacija posvećena scenskim umjetnostima održava se svake godine, treće subote u novembru. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Na ovaj dan, teatarske kuće daruju predstave, ali i otvaraju vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju pozorišta, produbljuju vezu koju gledaoci imaju sa onima koji za njih igraju i mjestom na kojem to rade. Ideja ovog projekta jeste da uključi što više učesnika kako bi Noć teatra postala tradicionalna i prepoznatljiva evropska manifestacija.

Učesnice ove značajne međunarodne manifestacije, koja okuplja i ujedinuje pozorišne djelatnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom, su: Belgija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka. Cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope.

Predstava „Pepeljugino maslo“ donosi aktuelnu priču o ženama iz različitih socijalnih grupa, sredina i interesovanja, koje se sudaraju na paradoksima pitanja položaja žene u savremenom svijetu. Predstava je inicirana vrlo slojevitim pogledom na svijet Tene Štivičić koja već dugi niz godina živi u Londonu i u kolumnama britko i duhovito posmatra (žensku) svakodnevicu. Razotkrivajući mehanizme kojima igramo dodijeljene nam uloge građana, potrošača, muškaraca i žena, Štivičić donosi rijetko britku dijagnozu paradoksa konzumerizma vremena u kojem živimo i perfidnog pritiska društvenih imperativa na ženu u svim njenim ličnim i društvenim ulogama. „Pepeljugino maslo“ angažovana je predstava visokog umjetničkog i estetskog kvaliteta, ali i realistična i duhovita teatarska rekonstrukcija ženske pozicije u 21. vijeku.

Igraju: Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Maja Šarenac, Ivona Čović-Jaćimović i Dejan Đonović.

Izbor kolumni iz knjiga „Vrag ne spava“ i „Pepeljugino maslo“ Tene Štivičić dramatizovala je Milica Piletić. U autorskoj ekipi predstave su i Darko Nedeljković (scenografija), Tijana Todorović (kostimografija) i Ivan Brkljačić (muzika).

Send this to a friend