Kultura

Petar Božović u predstavi o Vitu Nikoliću: Pjesnik koji je bio i ostao fenomen

Premijera predstave o proslavljenom nikšićkom pjesniku Vitu Nikoliću “Zaustavite Zemlju, hoću da izađem” odigraće se na Sceni 213 u Nikšiću u srijedu 12. septembra sa početkom u 20 sati.

Repriza će se odigrati u četvrtak 13. septembra u istom terminu, a lik Nikolića dočaraće Nebojša Ljubišić. Takođe, slavni glumac Petar Božović tumačiće lik Vuka Dragovića, strogog i principijelnog pukovnika Udbe.

Radnju komada pokreće sudska tužba koju je pjesnik podigao protiv poznatog jugoslovenskog pjevača jer je neovlašćeno “posudio” njegove stihove za kompoziciju koja je svojevremeno postala veliki hit.

Komad nije hronološki opterćen jer je cilj prije svega bio da glavnu ulogu igra Vitova poezija.

Nepostojeći “stenogram” ovog uzbudljivog saslušanja rekonstruisan je na osnovu šturih dnevničkih zapisa koji je pejsnik vodio tokom 1966, 1967. i 1973. godine, potpuno lišenih literarnih elemenata i poetsko-filozofskih opservacija.

Željko Mijanović, scenarista dramskog teksta lično nije poznavao Vita Nikolića, ali odrastao je u istom okruženju i sam bio aktivan u pjesničkim vodama. Za Vita kaže da je fenomen.

“Ovaj tuberkulozni beskućnik neuništivog duha koji je bolovao svoje gorke rane i jurišao na vjetrenjače, dugo doživljavan kao ‘lokalna znamenitost’ i odbačen od tadašnje oficijelne književne kritike kao ‘estradni umetnik’, danas zadobija sve više poštovalaca, a njegovi stihovi postaju omiljeni na mnogobrojnim internet stranicama kulturnog i duhovnog prostora koji danas nazivamo regionom”, kaže Mijanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da, da
Gost
Da, da

Vito je bio i ostao fenomen, no što se desilo sa onima koji se “beogradski” grebu o Vita?

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Vito je dobri duh Niksica ,koji i dalje luta po niksickim ulicama i kafanama

Send this to a friend