Kultura

Petrovac će biti grad džeza tokom cijele godine

Koncertom Milan Petrović kvarteta na tvrđavi Kastelo završeno je 11. izdanje Petrovac jazz festivala koje je trajalo od 1. septembra.

Prvi nastup u Crnoj Gori Petrović je iskoristio da publici predstavi autorski rad, pa su se na repertoaru našle kompozicije sa četiri albuma. Reakcije publike bile su sjajne, a atmosferom, ne samo na posljednjem koncertu, zadovoljni su i organizatori Petrovac jazz festivala.

“U proteklih 14, veoma aktivnih dana, imali smo razne radionice, projekcije filmova, ljetnju školu džeza, performanse, body-street art, izložbu slika… Održano je preko 35 koncerata na više lokacija u Petrovcu, Budvi, Kotoru, imali smo nastupe uličnih svirača, kao i fin odziv posjetilaca, kako u dnevnom, tako i u noćnom programu koji su uživali u svemu što je festival ponudio i mnoge smo uspjeli prijatno da iznenadimo”, kazao je direktor festivala Vinko Mihajlović.

Novo izdanje festivala je, kako ističe Mihajlović, već je u pripremi.

“Nema odmora. Već polako počinju pripreme za 2018. godinu sa mnogo više programa, što je svakako više obaveza, ali ponude koje ćemo imati svakako će uticati na bolji kvalitet”, najavio je Mihajlović.

Direktor manifestacije posebno je ponosan na saradnju sa Nišvilom, čiji su promoteri bili u Petrovcu tokom desetodnevnog festivala, a publika je mogla da uživa u izložbi fotografija ‘Carski rez’ autora Dušana Mitića Cara, kao i u koncertima dva niška benda Jayus Jazz i Benny Brickmann.

“Ove godine saradnja sa Nišvilom je bila na odličnom nivou, a već sljedeće godine vodimo muzičare iz Crne Gore koji su svirali kod nas da se predstave tamošnjoj publici. Nadamo se da ćemo uspostaviti saradnju i sa drugim festivalima iz čitavog svijeta”, kaže Mihajlović.

Prema njegovim riječima, misija promovisanja džez muzike nije stala, iako je festival završen.

“Imaćemo aktivnosti i tokom jeseni, zime i proljeća, pa već sad polako pripremamo i eho manifestacije koji će ići tokom narednih mjeseci, biće tu dosta iznenađenja. Zahvaljujemo prijateljima koji su pomogli ovogodišnje izdanje Opštini Budva, TO Budva, ambasadama Mađarske i Austrije” i drugima”, zaključio je Mihajlović.

Send this to a friend