Kultura

Petrovac postaje džez turistička destinacija

Jazz sajam Jazzahead već dvanaestu godinu zaredom čini njemački Bremen svjetskim muzičkim centrom, a kao jedini predstavnik iz Crne Gore ove godine pojavio se Petrovac jazz festival, u saradnji sa magazinom za kulturološki turizam Renome. Naime, na njemu je od 27. do 30. aprila prisustvovalo oko 700 izlagača, i gotovo 3.000 profesionalaca iz 50 zemalja svijeta.

Na desetine bendova iz svih djelova svijeta predstavili su projekte u okviru različitih programa (European Jazz Meeting, German Jazz Expo, Overseas Night) tokom tri noći i dva dana, a poseban program organizovala je Finska, ovogodišnja zemlja partner Jazzaheada.

“Ovaj festival i sajam Jazzahead je jedinstveni osjećaj kao ulazak među velikane džez festivala u svijetu, gdje je sada ušao na velika vrata i naš festival. Predstavljen je Petrovac, Budva i cijela Crna Gora ne samo kroz sajamski nastup, već izlaganje pred mnoštvo učesnika i posjetilaca na istom expou”, kazao je Dnevnim novinama Vinko Mihaković, direktor Petrovac jazz festa.

Ove godine tema bremenskog sajma bila je kulturološki turizam u muzici, objasnio je Mihajlović.

“Jazz festival mora biti destinacija kroz ponudu, da je to i džez grad, džez destinacija i džez turizam. Naša, ionako prelijepa turistička ponuda, mora biti spona sa džez kulturom koja je aktuelna u svijetu, a grad Petrovac kao grad zaslužuje počasno mjesto da bude jedini u pravom smislu riječi grad džeza, sa ponudom od više dana, tako da turisti će moći da uzimaju ponuđene pakete i dolaze u septembru, kako je planirano u ovom izlaganju”, smatra Mihajlović.

Ističe da bi to umnogome doprinijelo turističkoj ponudi jer u septembru jenjava turizam, što bi Petrovac jazz festival, kao već priznat u svijetu, mogao upotpuniti sa jedinstvenom ponudom, te doveo druge festivale i mnoge turiste iz čitavnog svijeta. Petrovac jazz fest sklopio je saradnju sa mnogim festivalima, a planirana je i prezentacija kroz učestvovanje njihovih izvođača, potom kroz promocije, gastro kulturu, i workshopove.

S druge strane, i Petrovac Jazz biće ugošćen i prezentovan svuda u svijetu, ističe on.

Da se podsjetimo, ove godine kreće saradnja sa Nišvilom i Kikinda jazz festivalom, a za sada potvrđene saradnje već od sljedeće godine, možda i ove, su Kaunas (Litvanija), USA, Kanada, Holandija, Poljska, Njemačka, Sardinija, Aremenija, Hrvatska, Bosna, Rusija, Indonezija i još mnogi drugi.

“Ostvarili smo značajnu saradnju sa inostranim kolegama u smislu da smo ispitali njihovu turističku džez ponudu, umanjenu ponudu finansiranja smještaja i slično, tako da će ovom saradnjom naši građani moći po povoljnim cijenama da pođu u druge zemlje i prate koncerte”, kaže Mihajlović, dodajući da je to samo početak misije koja će se razvijati.

Ovogodišnji festival trajeće deset dana, a nadaju se da će u budućnosti trajati i tokom čitavog septembra. Takođe, Mihajlović je najavio gostovanje na Nišvill jazz festivalu, čiji će organizatori, uz Kikinda jazz fest, uzvratiti posjetu. Pojašnjava da je era jazz turizma pokrenuta u nadi turističke džez ponude, a u inostranstvu se već zna da postoji “džez grad” u Crnoj Gori, a to je Petrovac.

“U ovom projektu očekujemo da će svako doprinijeti na svoj način, od privatnog smještaja, preko hotela, restorana, raznih turističkih ponuda i atrakcija kako u našoj opštini tako i van nje, kao i uključenje Opštine i To Budva. Tu su i drugi segmenti turističke ponude koji će shvatiti veliki značaj džez turizma, i ponude u postsezonskom dijelu”, zaključuje Mihajlović.

Send this to a friend