Kultura

Pisac Aleksandar Ćuković dobitnik nagrade Vidovdanska povelja

Pisac Aleksandar Ćuković ovogodišnji je dobitnik nagrade Udruženja književnika Crne Gore “Vidovdanska povelja” za knjigu kratkih priča “Kad skidaju krila” (Unireks, Podgorica, 2018).

Ovu odluku jednoglasno je donio žiri u sastavu: Milica Kralj (predsjednica), Perivoje Popović (član) i mr Radoje Femić (član).

“Nagrađeni prozni autor Aleksandar Ćuković se u knjizi ‘Kad skidaju krila’, dosezanjem zahtjevnih poetičkih imperativa kratke proze, legitimizuje kao svojevrsni hroničar savremenog urbanog ambijenta, praveći inovativne introspektivne prodore u unutrašnji prostor otuđenog bića, tematizujući senzacije egzistencijalne zagonetke, koja je rješiva isključivo u području raskošne književne imaginacije koja je u knjizi ospoljena”, stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Aleksandar Ćuković, politikolog i pisac, rođen je 1991. godine u Nikšiću. Magistar je političkih nauka. Autor je zbirke priča “Sporedni poredak” (KZ ,,Mirko Banjević”, 2012), kratkog romana “Omča” (Unireks, 2013), knjige intervjua “Konture horizonta” (Jumedia Mont, 2015), kao i zbirke priča “Kad skidaju krila” (Unireks, 2018).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ćoro
Gost
Ćoro

neka mu je srećna Vidovdanska povelja I sa njom da pođe preko Rožaja u Srbiju I tamo se zakaljuđeri. Tamo, u Srbiji mu je mjesto za život I pisanje. Samo šteta što u žiriju nijesu bili Jovović, Dubak, Tripković I drugi velikosrbi

Send this to a friend