Kultura

Pjesnička vijest godine: Otkriveni stihovi Mike Antića posvećeni Ivanki Lukateli

“Ako se nađeš uplašena u nekim vrstama sjećanja na život”, stihovi su kojima je Miroslav Antić “otvorio” pjesmu za koju mu je inspiracija “sinula” prije ravno četiri decenije. Bilo je to 26. novembra 1981. godine, dan nakon što je primabalerina Ivanka Lukateli proslavila svoj 33. rođendan.

I ova sad nepoznata pjesma, koju je Mika Antić napisao u čast rođendana balerine Narodnog pozorišta u Beogradu, kasnije i direktorke baleta ove kuće i pedagoga, konačno je, poslije 40 godina, pred sudom javnosti.

Ivanka Lukateli Foto: Adligat

„Tebi je danas rođendan, tebi mora svakoga dana da bude rođendan. To je tvoj smisao sjedinjenja sa prozirnim i bijela katarza tvog bistrog“, zapisao je, između ostalog, Mika Antić Lukatelijevoj „one noći poslije sjedenja kod Vanje“.

Ovi stihovi, kao i čitava pjesma, čiji su dio, uskoro će se naći u legatu Ivanke Lukateli u Udruženju za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju „Adligat„. Lukatelijeva je poklonila pjesmu, otkucanu na pisaćoj mašini, ali uz ispravke ispisane rukom Mike Antića, „Adligatu“.

Foto: Adligat

“Antić mi je u kritičnom životnom trenutku pomogao, i ja ću mu biti vječno zahvalna. Bili smo komšije u Novom Sadu godinama. Veliki čovjek, izuzetan književnik. Voljela sam ga kao umjetnika i prijatelja. Bio je višestruko obdaren čovjek, volio je takođe da slika. Nadam se da ćemo postaviti balet po njegovom djelu „Mit o ptici“, koje je smatrao svojim najboljim djelom”, riječi su primabalerine, koja je još otkrila da ima i veliki broj knjiga sa Antićevim posvetama, kao i da će se uskoro i one naći u njenom legatu.

Send this to a friend