Kultura

Pjesnik čija se literaturna i životna sudbina prožimaju

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) obilježio je juče manifestacijom „Sjećanje na Vita” dan rođenja poznatog crnogorskog pjesnika Vitomira Vita Nikolića.

Prikazan je dokumentarni film o životu i stvaralaštvu slavnog pjesnika, autor knjige „Vito, zatočenik žute gošće“ Maksim Vujačić održao je predavanje, a FCJK je predstavio svoje novo izdanje „Bibliografiju Vita Nikolića“ koju je izradila Vera Đukanović.

Oproštaj i otpor

Publicista i novinar Maksim Vujačić postao je biograf Vita Nikolića i po pjesnikovoj želji.

“Posljednji moj susret i razgovor s Nikolićem glavni je razlog što sam pristupio pisanju ove knjige. A da budem njegov biograf „odlučivao” je i on sam”, ispričao je Vujačić.

Krajem septembra 1991. godine, u nikšićkom „Zahumlju“ Nikolić je pričao za sve iznenađujuću priču. Kao da se oprašta.

“Govori nam šta će se dešavati poslije njegove smrti stvaranje lažnog mita o njemu kao od komunističke vlasti proganjanom pjesniku, zloupotrebe detalja iz njegove biografije, površnost u shvatanju njegovog djela… I traži od nas da pamtimo to njegovo slovo. Nije to izgovorio, ali podrazumijeva se da je to bio poziv da se tome suprotstavimo. Koliko je te noći bio u pravu uvjerili smo se ubrzo poslije njegove smrti 1994. godine. Počela je tada i do danas se uvećava cijela jedna „biobibliografija“ neutemeljenih, netačnih, površnih novinskih i drugih napisa o Vitu Nikoliću. Nije od stručne kritike objektivno vrednovano njegovo književno djelo, niti je seriozno istraživana njegova biografija”, kazao je Vujačić, navodeći da Vito nije bio pjesnik bunta, niti „spomenarski pjesnik“. Negirao je i često naglašavanu tvrdnju da je Nikolić bio i pjesnik za djecu.

Dok je pisao knjigu o djelu i životu Vita Nikolića, njegova namjera je bila da čitaocima nepristrasno, bez komentara i sudova, predstavi najvažnije činjenice njegovog života.

“Gledište da stvaralaštvo pjesnika treba posmatrati bez pitanja o njihovom životu u Vitovom slučaju nema utemeljenja. Literarna i životna sudbina Vita Nikolića se prožimaju. Hiljade čitalaca u Crnoj Gori i u svijetu zna njegove stihove. Ali, ne znaju njegov život, ličnost, istoriju o njegovom radu”, podsjetio je Vujačić.

Podsticaj istraživačima

Komentarišući „Biobibliografiju“ Vita Nikolića, čiji je izdavač Fakultet za crnogorski jezik i književnost, autorka Vera Đukanović je kazala da ona sadrži 1.440 bibliografskih jedinica.

Podijeljena je u dvije cjeline: stvaralaštvo Vita Nikolića i literatura o Vitu Nikoliću. Bibliografska građa unutar pojedinačnih cjelina, odnosno grupa raspoređena je po principu hronološkog niza prema godini objavljivanja. Bibliografske jedinice urađene su prema međunarodnim standardima bibliografskog opisa.

“Biobibliografija Vita Nikolića rađena je s namjerom da bude podsticaj za dalja istraživanja lika i djela „crnogorskog Jesenjina“, poručila je Vera Đukanović.

Filmska svjedočanstva

Juče je na Cetinju prikazan i dugometražni film „U trag zaboravu”, autorski projekat Maje Janjušević, koja potpisuje scenario i režiju. Sniman je 2015. godine, najvećim dijelom na osnovu audio-vizuelnih intervjua. Producent tog ostvarenja je Maksim Vujačić.

Petnaestak intervjuisanih, u širokom spektru kazivanja sa snažnom ličnom notom i ranije objavljenim tekstovima čiji su autori, ostvarili su do sada najkompletniji uvid u Vitov životni put i djelo. Njihova su svjedočenja i kazivanja dragocjena za književnokritičku analizu i sagledavanje Nikolićevog mjesta u kontekstu crnogorske poezije i novinarstva, kazao je Vujačić.

Send this to a friend