Kultura

Plamene zore – 100 godina KPJ obasjale Cetinje

Izložba pod nazivom “Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije”, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Izložba na Cetinju

Na izložbi je, kroz više fragmenata, ispričana priča o KPJ kroz specifične teme, a njen cilj je sagledavanje, iz današnje perspektive, uloge, istorijata i tekovina Partije. Ti segmenti su posvećeni crnogorskim komunistima, NOB-u, kongresima KPJ, ideologiji, industrijalizaciji i izgradnji, štafeti mladosti, umjetnosti u doba socijalizma, a poseban dio posvećen je Cetinju – gradu heroju…

Publika, između ostalog, ima priliku da vidi crnogorske štafete iz 50-ih godina, pušku Save Kovačevića, logorašku košulju Hasene Terzić, biciklo kojim je 14-godišnji Ilij Jabučanin spasio iz bolnice partizana Iliju Vujovića, biblioteku Svetozara Vukmanovića Tempa, fotografije Titovih posjeta Crnoj Gori, slike Petra Lubarde, Đorđa Andrejevića Kuna i Antona Lukatelija iz perioda socrealizma, propagandne i umjetničke filmove iz perioda ranog socijalizma, partizanske i pjesme posvećene Titu, ploče i singlove jugoslovenskih muzičara…

Izložba na Cetinju

Posebu vrijednost izložbi dali su građani koji su se tokom procesa pripreme uključivali i svojim uspomenama i informacijama učinili je bogatijom.

“Osvrnuti se na vijek od osnivanja i višedecenijsko postojanje Komunističke partije Jugoslavije svojevrstan je izazov, podstaknut kulturom nezaborava, tim prije što predstavlja osvjetljavanje iz različitih rakursa ne samo jedne ideologije, već i svega onog što su bile njene posljedice u društveno-političkim i kulturnim zbivanjima, uopšte u onovremenom životu. Refleksije tog vremena očituju se i u ovdašnjim prilikama, jer su manje-više uticale na živote svakog od nas. Naviru asocijacije na jedno vrijeme, ideologiju i prilike koje, posmatrane s ove vremenske distance, djeluju bezbrižno, sigurno. Bilo je to vrijeme “zabranjenih tema”, ali “otključanih vrata””, kazala je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, Anastazija Miranović i dodala kako danas, globalno živimo nesigurna, neizvjesna i nebezbjedna vremena, i ne znamo kakva nas kraktoročna budućnost iščekuje, u vremenu medijskih i svemogućih sloboda, tehničko-tehnoloških izuma koji ukidaju privatnost, čineći dostupnim satelitske i “poglede iza zatvorenih vrata”, gdje sve postaje prilika za vijest I medijsku sliku, senzaciju i samoreklamerstvo selfie civilizacije.

Izložba na Cetinju

“Bez valjanog pogleda na sebe bivše ne možemo graditi ni sebe/nas buduće. Zato se ovom prilikom osvrćemo na najznačjnija pregnuća i dostignuća KPJ koja baštinimo i koja smo kao društvo naslijedili, kojim se ponosimo i koje ne smijemo da zaboravimo, kao ni ono loše što je produkovalo to vrijeme, da se ne bi ponovilo”, naglasila je Anastazija Miranović.

Ona je zaključila da su bratstvo i jedinstvo i antifašističko nasljeđe NOR-a, markantne vrijednosti i oslonci savremene Crne Gore, utemeljeni u junačkoj i čojskoj tradiciji i istoriji naše zemlje, duboko ukorijenjeni u crnogorskom habitusu i da se odrazi tih stremljenja očituju u kulturi i umjetnosti ondašnje Jugoslavije.

Izložba na Cetinju

Izložbu je otvorio predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, akademik Zuvdija Hodžić, koji je kazao da je časna i odgovorna namjera Narodnog muzeja Crne Gore da na dokumentovan i argumentovan način prikaže razvojni put KPJ i KPCG.

“Projekat “Plamene zore” i ova izložba potvrđuju misao Viktora Igoa da naprijed ne vuku lokomotive nego ideje I da nije važno ko će nas naslijediti nego ko će nas nastaviti. Zapravo, potvrđuju poruku Rože Garodija da biti vjeran ognjištu predaka ne znači čuvati pepeo nego prenositi plamen. Ovdje na Cetinju, kao i svekolikoj Crnoj Gori, to znači prenositi lovćensku zublju, onu što nit dogori nit svjetlost gubi”, istakao je akademik Hodžić.

Izložba na Cetinju

Izložbu prati knjiga u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore sa serijom stručnih tekstova koji osvjetljavaju KPJ iz različitih uglova, od opštih istorijskih do tekstova koji se bave pojedinačnim fenomenima. Autori tekstova u knjizi su istoričari Dragan Markovina, Živko Andrijašević, Adnan Prekić, Filip Kuzman, Božena Miljić, istoričarke umjetnosti Anastazija Miranović, Milanka Todić, Ljiljana Karadžić i filozofkinja Slađana Kavarić.

Izložba na Cetinju
Izložba na Cetinju

U programu na otvaranju učestvovali su horovi “Antivari musica” iz Bara i hor “Zahumlje” iz Nikšica i solistice Dušanka Belada, Mihaela Jovović i sopran Akeksandra Vojvodić Jovović. Odlomke iz Lalićevih djela čitao je glumac Jovan Dabović.

Partneri Narodnog muzeja u organizaciji izložbe su Muzej Jugoslavije iz Beograda, Crnogorska kinoteka, Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”, JU Muzeji i galerije Podgorice, Skupština Crne Gore, Opština Andrijevica, kao i veliki broj drugih institucija i pojedinaca.

Kustosi izložbe su Anastazija Miranović, Ljiljana Karadžić, Filip Kuzman i Vukan Ražnatović, a saradnici na projektu su Božena Miljić, Luka Jovanović i Ivan Mijanović, a ista će biti u postavci do 1. aprila 2020. godine. U toku trajanja izložbe biće organizovano niz kompatibilnih, pratećih programa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marika
Gost
Marika

Crnogorci su mentalno jos kod partizana I cetnika! A u takvom drustvu nema prostora za kulturu! Ova izlozba je dokaz za to.

Lado T.
Gost
Lado T.

Komunisti su bili protiv kapitalizma i sve su kapitaliste nazivali narodnim neprijateljima i izdajnicima !

Mileva
Gost
Mileva

Ovo je ,vjerovatno bila ideja gosp. Anastazije. Ona baš zna kako treba kad su u pitanju izložbe i slične promotivne manifestacije.

Danko
Gost
Danko

“dodala kako danas, globalno živimo nesigurna, neizvjesna i nebezbjedna vremena, i ne znamo kakva nas kraktoročna budućnost iščekuje, u vremenu medijskih i svemogućih sloboda, tehničko-tehnoloških izuma koji ukidaju privatnost, čineći dostupnim satelitske i “poglede iza zatvorenih vrata”, gdje sve postaje prilika za vijest I medijsku sliku, senzaciju i samoreklamerstvo selfie civilizacije.” Jel se ova gospoja sprda sa nama ili mi… Više »

Zelenas
Gost
Zelenas

Jeste bio je Krsto Zrnov sa ponosom jer mu je sin Radovan kao partizanski komesar poginuo na neretvu a drugi sin Nikola je bio komandant cuvenog lovcenskog partizanskog odreda General Major i Narodni Heroj .

STRUKI
Gost
STRUKI

U vrijeme komunizma nije bilo potrebe za javnim kuhinjama a danas svaki grad ima bar po jednu i kapacitet im je uvijek nedovoljan

Ajde!
Gost
Ajde!

Ubaci li je ti preko ograde, ubaci? Dako se vise najedes!

ime
Gost
ime

Komunisti su bili antifasisti i pobjednici u drugom svjetskom ratu i napravili drzavu koja je imala zakone kao i privredu u pravom smislu rijeci . Nisu bili kolaboracionisti i saradjivali sa fasistima. A danas porazene snage upiru se da dokazu kako je komunizam kriv za sve.Eto u Kini je KP na vlasti pa imaju najveci BDP.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Чега се паметан стиди тиме се ови поносе.

Mrgud
Gost
Mrgud

Ti se ne stidiš,dokazano.

Koki
Gost
Koki

A ti si kao pametan?

Ajde!
Gost
Ajde!

“Ovi” su se borili PROTIV FAŠISTA, a vi, ” pametni” danas se kacite za Dražine skute. Kačite se još malo…zalud ce vam bit.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Je li bio Krsto Zrnov ?

aaaaxa
Gost
aaaaxa

hahahahahahahhahaha

Koki
Gost
Koki

Čiča ti sigurmo nije bio.

Ajde!
Gost
Ajde!

Stara, Krsto je uvijek nedje tu, posmatra te i pita se dokle ces ti tako?

Siki
Gost
Siki

Malo da ubadamo prst u oko savremenoj Evropi. Lijepo se zna kakav stav ima cijeli civilizovani svijet prema komunizmu.
Svjet se zesce bori protiv komunizma nego.protiv fasizma.
Ali nema veze. Ostacemo jedino ostrvo komunizma u Evropi, sto ON rece.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Komunizam – razlog sto Crna Gora nikad nece u EU i civilizovanom svijetu.

Kreker
Gost
Kreker

Srboljube, nauči makar srbijanski pravopis…pa se onda ” dopisuj” s narodom.

Djoko
Gost
Djoko

Sto je cetnicki potomci? Sto ste se pomamili pa lupate po komentarima?

anoniman
Gost
anoniman

ovo samo u crnoj gori jos postuje se komunizam dok su ostale republike ex jugoslavije raskrstile sa komunizmom sramota dok

Fepes
Gost
Fepes

Samo u ovakvoj CG, udbaškoj, može da se proslavlja jedna ideologija zla i krvi

Marika
Gost
Marika

Mislim da u vrijeme komunizma ovako nesto sanse nije imalo da bude izlozeno u narodnom muzeju!
Toliko o standardima ï poimanju kulture nekad ï sad.

Majka
Gost
Majka

Evo gospodja Miranovic i u KPJ.Brate imma li ovo veze sa mozgom.A sto je ovo.Ima li idje iko da je zamijeni stotinu mjesta zauze.Modne piste……A odakle te pare vise izviru.Od PENTAGONA ….

Nenad
Gost
Nenad

I na sve ovo sa ponosom otpjevase himnu Sekule Drljevica

Aoh..
Gost
Aoh..

Barem cutite ,ako nista ne znate !

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Komunizam – najveća bolest Balkana!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Komunizam ili popovizam, teško se opredijeliti šta je veća pošast.

Realista
Gost
Realista

Srbi su najveća bolest Balkana, a možda i Evrope.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zbog zablude komunizma i ti tako pricas o svom bioloskom narodu

Onamo namo
Gost
Onamo namo

Pa komunizam je i izmislio ovu novu naciju. Novu naciju su komunisti napravili u Jajcu

Kreker
Gost
Kreker

Onamo namo, pa jes: ” OD DANAS VISE NEMA CRNOGORACA, OD DANAS SMO SRBI”, rece crni ojadjeni FATIC 1918. u Podgorici.
A DO OSAMNAESTE VJEKOVIMA SMO BILI CRNOGORCI.
I DANAS SMO, na žalost svih FATICEVACA !!!

xxy
Gost
xxy

A na popisu 1909 95% Srbi. Da Crnogorci nisu bili Srbi nebi ih Fatic mogao preobratiti jednom recenicom u jednom danu. Srbi Crne Gore ili Crnogorci odolijavali su i velikim silama a ne da ih jedan Fatic preobrati,gluposti. 1918 i Zelenasi i Bjelasi i Federalisti i Komite i Krsto Popivic su bili Srbi samo se razlikovali u pogledu na politiku… Više »

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

xxy, čitaj kako piše: Fatic je rekao ” Od danas nema vise Crnogoraca, od DANAS smo Srbi…”. Nemoj vise da spinuješ. Je li sv. Petar rekao da je ” jedini Srbin u CG Sima Milutinovic…?
Dosta više S OTVORENIM LAŽIMA!!!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Kataklizma komunizma

kinja
Gost
kinja

Danas i kapitalizam plače za komunizmom

Send this to a friend