Kultura

Planica Podgoričanina Vildana Ramusovića ukrasila Ljubljanu

Podgoričanin Vildan Ramusović- magistrant na Fakultetu za gradbeništvo, promentno inženirstvo i arhitekturo, u Mariboru pripremio izuzetno zanimljivo grafičko rješenje za centralni objekat poznatog skijaškog centra “Planica” na kojem su najbolji svjetski skakači postigli najduže skokove.

Ramusovićevo rješenje je odabrano za izložbu pod nazivom “Arhitektura u društvu – društvo u arhitekturi”,  koja se od 15. marta do 15. maja 2019. godine održava na Jakopičevom šetalištu u centralnom Gradskom parku “Tivoli” u Ljubljani.

To je još jedan uspjeh ovog mladog i svestranog momka, koji je kao lučonoša završio Osnovnu školu “Radomir Mitrović“ u Beranama i Gimnaziju „Slobodan Škerović“ u Podgorici, zatim je u roku završio osnovne studije na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, da bi na istom fakultetu položio sve ispite na postdiplomskim studijama gdje mu je preostalo da odbrani magistarski završni rad.

Nakon toga na konkursu Vlada Slovenije mu je odobrila besplatnu školarinu na Fakultetu za gradbeništvo, promentno inženirstvo i arhitekturo u Mariboru. Vildan je, takođe, nedavno izabran za predsjednika Skupštine Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) o čemu je Espona pisala.

Inače, grafičko rješenje centralnog objekta poznatog skijaškog centra “Planica” predstavljeno je na izložbi koja predstavlja najkvalitetnije objekte, nekretnine i arhitekturu, koja je otvorila svoja vrata javnosti u okviru Otvorenog doma Slovenije.

Tako će Vildan biti učesnik Festivala otvorenih vrata Slovenije (OHS) koji se održava od 2010. godine, a ovogodišnji festival, koji će se održati u aprilu, biće deseti po redu. Na jubileju će biti izložen izbor najkvalitetnijih projekata koji su uključeni u program ZNR, među kojima i grafičko rješenje koje je izradio Vildan, a koje je odabrano pored velikog broja konkurisanih.

Inače, Tema “Arhitektura u društvu – društvo u arhitekturi” bavi se dinamikom odnosa između prostora i čovjeka. Tokom čitave istorije, arhitektura i društvo su se više puta ogledali u drugoj. Dakle, soba je ogledalo koje jasno odražava duh sadašnjeg društva. Presjek najboljih projekata nakon 10 predstava na OHS festivalu ukazuje na suptilne društvene i prostorne promjene u proteklom periodu.

Pored odabranih objekata biće predstavljene i grafičke interpretacije pojedinačnih projekata, koji su nastali u okviru radionice “Razumijevanje arhitekture”.

Zanimljive grafike pripremili su studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, Odsjek za krajobraznu arhitekturu Biotehničkog fakulteta, Sveučilišta u Ljubljani i Odsjeka za arhitekturu Fakulteta građevinarstva, saobraćaja i arhitekture, Sveučilišta u Mariboru.

Tokom same izložbe biće održano javno glasanje za najbolji projekat. Moći će se glasati preko Instagram-a i Facebook-a, a na zvaničnoj ceremoniji zatvaranja izložbe najpopularniji projekti dobiće nagrade za OHS. Pored toga, održat će se i javna aukcija izloženih plakata.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleksandra
Gost
Aleksandra

Svaka čast.O ovakvim temama treba pisati.Vildan i njemi slični su ponos i budućnost Crne Gore ali na žalost Crna Gora ništa ne čini da ih zadrži a oni svojom sposobnošću i radom izvan struke se sami školuju.

Stanislava
Gost
Stanislava

Bravo mladi Ramusovicu.Dje ce kruska no pid krusku.On ce prevazici dobrog i vrijednog oca a to je sjajna porodica.Sve najbolje za ovog sjajnog i vaspitanog momka sa kojim smo se i mi na Cetinju ponosilu dok je radio kod nas.

Send this to a friend