Kultura

Pljevlja u fokusu novog broja časopisa Komuna

Novi 23. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore, a ovoga puta na povećanom broju strana broj je u cjelosti posvećen Pljevljima.

Časopis započinje uvodnikom “Dobro došli u Pljevlja, prirodnu i kulturnu riznicu Crne Gore ” iz pera Mirka Đačića, prvog čovjeka pljevaljske opštine koji ističe da je pljevaljsku istoriju obilježilo vjekovno preplitanje hrišćanstva i islama, epitet karavanskih puteva, kultura, običaja, arhitektura, bogato nasljeđe i vjekovna gradska tradicija čije su ulice i sokaci, gorde ljepotice, borova šuma i rijeke opjevani u brojnim pjesmama,

U ovom broju Komune i urbana priča Adnana Prekića “On ti je IsPljevalja” koja govori o tome kako odgovaraju Pljevljaci kada ih pitaju odakle su, kao i Zapis o Milet bašti Vernere Jakupović koja piše o njoj kao rajskoj pozornici koju su pjesnici ovjekovječili u pjesmama koje traju i opstaju kao simbol srećnijeg ali i izgubljenog vremena.

Tu je i veoma interesantna priča iz arhiva pokojnog Marka Banovića “Kad mahale fenjere zapale”koja govori o životu u nekadašnjoj Pljevaljskoj kasabi i njenim mahalama i sakralnim objektima po čemu su se Pljevlja i prepoznavala i sada prepoznaju.

U najnovijem broju Komune i opširan tekst Amera Ramusovića o Međurepubličkoj zajednici za kulturno-prosvjetnu djelatnost pod nazivom “Posustala Tromeđa bez međe “ u kojem se kaže da je u njenoj organizaciji svojevremeno izvedeno više od 40 hiljada različitih programa koje je vidjelo oko 20 miliona posjetilaca, a Braho Adrović piše o časopisu “Mostovi” koji je takođe izdavala Međurepublička zajednica, a koji je bio spona između poznatih književnih stvaralaca tadašnje Jugoslavije i onih manje poznatih sa prostora tromeđe.

Husein Ceno Tuzović podsjeća na “Krvavi danak na Stražici” u tekstu o Pljevaljskoj bici 1941.godine, a Tatjana Pejović piše o riznici Manastira Sveta Trojica u tekstu pod naslovom “Svetinja svjetske vrijednosti”, a mr Sait Šabotić o relikvijama Husein Pašine džamije pod naslovom “Dlaka Vjerovjesnika Muhameda”.

Komuna donosi i odlomke iz eseja pok.Vuka Bezarevića o prepisivačima od troičina pod naslovom “Nenadmašni monah Gavrilo”i naučnoj djelatnosti u vrijeme osmanske uprave dr Enesa Pelidije u tekstu “Tužbalica Tašlidžali Jahje”.

Dragan Zuković piše o pljevaljskoj gimnaziji kao najčuvenijem reprezentu čije je mjesto u samom središtu duhovnog znamenja Pljevalja i cijelog tog kraja.

U tekstu “Most nad vremenom” Sanje Radinović govori se o čuvaru sevdalinki i djelu Hamdije Šahinpašića, a Mićo Miranović predstavlja Mirka Rondovića koji je dosegao do samog vrha vokalnih interpretatora koje je bivša Jugoslavija imala.

Tu su i priče Sabahudina Sapka Delića o pljevaljskim tamburašima i KUD-u”Volođa” koji su pronijeli slavu Pljevalja, a Slobodan Vuković piše o slikaru Hazbu Nuhanoviću i arhitekti Baju Mirkoviću u tekstu sa naslovom “Čarobnjaci avlija i sokaka”.

Takođe, o Pljevaljskoj umjetničkoj sceni piše Branko Banović, a Marija Knežević podsjeća na Bogomira Aćimovića Dalmu gdje u tekstu o njemu kaže da “pljevaljski kraj još uvijek nije valjano odgovorio na činjenicu da je odnjivio jednog od svojih umjetnički najplodnijih sinova”.

Vukajlo Mišo Gluščević redove u Komuni posvetio je mostu na tari kao “briljantnoj fugi galeba od betona”, a dr Miodrag Gomilanović o “raskošnoj lepezi mineralnog blaga”u pljevaljskom kraju.

Željko Rutović piše o autobusu zvanom “Pljevljak” koji je predstavljao u svoje vrijeme ” pokretnu traku života i puta”, Ramiz Hadžibegović o pljevaljskim odžacima kao “gordim svjetionicima života”, dok Ismeta Džakić redove u Komuni posvećujem pljevaljskoj tradicionalnoj kuhinji, a Novak Rutović tamošnjem selu Vrulje.

U susret 54 MOSI koje će okupiti oko 3.000 sportista i kulturnjaka iz 32 grada sa prostora Srbije, BIH i Crne Gore čiji su domaćin ove godine upravo Pljevlja, Komuna pljevaljskom sportu posvećuje pet različitih i vrijednih tekstova od kojih se izdvaja tekst Dražena Draškovića o Bogdanu Tanjeviću, najpoznatijem Pljevljaku koji je dosegao evropske košarkaške visine.

Send this to a friend