Kultura

Pobuna mornara za osvajanje nove slobode u pozorišnoj godini

Spuštena je zavjesa za ovu pozorišnu godinu u pozorištu Zetski dom. Godinu je obilježio veliki uspjeh projekata: Dan umjetničkog obrazovanja i Studio Kraljevskog pozorišta, koji su vratili obrazovnu ulogu najstarijem pozorištu u Crnoj Gori, zahvaljujući kojima je više od dvije hiljade djece imalo priliku da upozna teatar kroz predstave „Dokle pogled seže“, Arpada Šilinga i „Kapital- djeca“, Petra Pejakovića.

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom igrale su se nove predstave: „Apartman Savoja“, u režiji Slobodana Milatovića, „Bog masakra“, u režiji Siniše Evtimova, „Sin“,u režiji Mirka Radonjića, koprodukcije: „Orkanski visovi“, Dore Ruždjak Podolski i „Ženidba“ Egona Savina, naravno „Kučka“ Arpada Šilinga, komad koji je već započeo svoj međunarodni put, sličan onom koji je „Dokle pogled seže“ izborila za Zetski dom i crnogorski teatar u prethodnoj sezoni. I komad „Sin“ Mirka Radonjića vratio se nagrađen sa Festivala malih teatarskih formi u Bugarskoj.

Gostovanja na prestižnim pozorišnim i festivalskim scenama nastavljaju se i u narednoj sezoni. „Leptir“, Andraša Urbana ima poziv za učešće na sarajevskom MESS-u; „Kučka“, Arpada Šilinga gostovaće na Festivalu Quartieri dell’arte u Italiji; „Bog masakra“, reditelja Siniše Evtimova u Glej Gledališču u Ljubljani; „Dokle pogled seže“, Arpada Šilinga ide na najdalju tačku do sada, u Pariz, pozorište MPAA-Saint-Germain. Nova produkcija, planirana za otvaranje nove sezone u pozorištu „Kapital“, u režiji Andraša Urbana, takođe već ima zakazano gostovanje u Nacionalnom teatru, u bugarskoj Varni.

Ipak, nova sezona cetinjskog pozorišta počinje ovoga puta neuobičajeno.

Predstava „Pobuna mornara“, u režiji slovenačkog reditelja Diega de Bree, kao prvi proizvod novog projekta ADNICH (Interreg ipa- prekogranična saradnja Italija, Albanija, Crna Gora), čiji je Zetski dom lider, igraće se u Tivtu, na školskom brodu Jadran. Ovaj komad nastaje kao dio nove forme, novog art segmenta GETO, koji je kreirala umjetnička direktorica Zetskog doma Lidija Dedović.

„Na taj način, kao dio EU projekta, teatar izlazi iz institucije, povezujući značajne teme i kulturne, istorijske, turističke, edukativne lokacije, otkrivajući ih na nov način i čineći ih mjestom posebnog umjetničkog doživljaja“, riječi su Lidije Dedović.

Okosnica ove ideje jeste prvi međunarodni ansambl koji čine najperspektivniji mladi glumci iz Crne Gore i regiona, koji neće imati fiksni karakter, već će se mijenjati u zavisnosti od prirode budućih projekata.

“Ansambl će se svake godine mijenjati u odnosu na teme budućih projekata pod Interreg fondom. Ove godine, ”Mornari” su, kao što je i bio istorijski fakat, perspektivni mladi ljudi različitih nacija regiona. Želimo takođe da, kulturom i njenim uvezivanjem sa istorijom, edukacijom, turizmom, tradicijom i modernim, brišemo nacionalne predrasude i otrovno postavljene nacionalne granice. Stvaramo novu umjetničku zajednicu”, saopštila je Lidija Dedović, umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta.

Premijera ovog komada zakazana je za 30. avgust, dok su reprizna igranja 31. avgusta, 1. i 2. septembra. Ovaj komad će u toku 2019. godine biti prikazan i u Rijeci u Hrvatskoj i slovenačkom Piranu.

Vrativši se na matičnu scenu, slijede nove premijere. Višestruko nagrađivani reditelj Andraš Urban radiće prvu balkansku dramatizaciju „Kapitala“, Karla Marksa. Reditelj Blagoj Micevski režiraće „ Zašto ostajemo u provinciji“, po motivima A.P. Čehova „Tri sestre“.

Reditelj fantastične i internacionalno poznate španske trupe Fura dels Baus, Pep Gatel završiće svoj koncept „Porodica sjećanja“, čiji smo fragment imali priliku vidjeti na MIT festivalu 2016. godine. „Porodica sjećanja“ nastaje kroz saradnju sa crnogorskim umjetnicima na temu porodice, sjećanja, istorije, sadašnjosti i figure Jelene Savojske. Na proljeće, u maju 2019. slijedi novo izdanje MIT festivala, koji ovoga puta, u svom petom izdanju, dobija prvi pravilnik, vijeće, žiri i ustanovljenu nagradu za najbolju predstavu.

Plan je brižljivo i detaljno preciziran do kraja 2020. godine, a predviđa saradnju sa najznačajnijim rediteljima.

„Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo saradnju sa rediteljskim imenima kaoš to su: Jernej Lorenci, Boris Liješević, Branislav Mićunović, Egon Savin, Paolo Mađeli, Džon Blondel, Tomi Janežić. Kraljevsko pozorište ući će i u inovativne pozorišne radionice sa istaknutim evropskim piscima, kao i u pozorišne radionice sa mladim umjetnicima i građanima Cetinja“.

Naravno, projekti koji su vratili djecu u Zetski dom: Studio Kraljevskog pozorišta i Dan umjetničkog obrazovanja nastavljaju se i u novoj sezoni, dovodeći u pozorište nove razrede i nove škole, oblikujući tako, na organizovan način, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, novu pozorišnu publiku koja Crnoj Gori itekako nedostaje u ovom trenutku.

Takođe, Zetski dom će se u budućem periodu kreativno posvetiti i roditeljima, kao i penzionerima Cetinja, prema kojima takođe osjećamo posebnu volju i odgovornost.

“Sezona je završena, ali pozorište je ubrzo ponovo tu. Umjesto zavjese, ovoga puta jarbol razvijamo na obali mora, jer premijera „Pobune mornara“ započinje novu pozorišnu godinu 30. avgusta, najavljuju iz Zetskog doma.

Send this to a friend