Kultura

Počela tradicionalna manifestacija Ljeto u Prijestonici

Tradicionalna manifestacija „Ljeto u Prijestonici“ je najposjećenija kulturna manifestacija na teritoriji Cetinja u organizaciji Prijestonice Cetinje i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje uz podršku brojnih partnera. Njene segmente – koji traju tokom juna, jula, avgusta i septembra konzumira zbirno i preko 30.000 posjetilaca.

„Ljeto u Prijestonici“ danas predstavlja svojevrstan splet umjetničkih formi – počev od muzičkih, preko dramskih, sve do likovnih, književnih, modnih ali i sportskih i upravo događaji upriličeni u okviru ove manifestacije su nerijetko u fokusu pažnje šire javnosti.

Ovogodišnje izdanje manifestacije „Ljeto u Prijestonici“ otvoreno je muzičkim događajem pod nazivom „Muzika kao magija“. Datum kada se obilježava svjetski dan muzike ali i sami početak ljeta.

U uvodnom dijelu večeri posjetioci su imati priliku da iz ugla organizatora /direktor TOPC, Oskar Huter/ čuju koji je uticaj muzičkih manifestacija na razvoj turističke destinacije. Profesor Radovan Papović je govorio o počecima i razvoju muzike u Crnoj Gori. Profesorica mr Petra Ivanović se osvrnula na uticaj muzike u diplomatskim okvirima dok je Nikola Radunović/Perper/ govorio o počecima rock muzike kod nas i stanju u kojem je muzika danas.

Nakon toga su se cetinjskoj i široj publici predstavile mlade snage crnogorske rock scene. Riječ je o ženskom kvintetu „ALT“ iz Berana i cetinjskom bendu „PRIZMA“ koji su na nedavnom rok takmičenju „Danilovgradation“ ostvarili zapažene rezultate. Upravo Prijestonica Cetinje želi progresivnim muzičkim snagama dati priliku i biti pozitivan primjer i drugim gradovima za podršku mladim muzičarima i njihovim počecima.

Brojni događaje u okviru ove manifestacije će se organizovati tokom juna mjeseca.

Ljeto u Prijestonici, JUN

• 21.06.2021. ponedjeljak, 19:30h, Trg kralja Nikole,
Muzika kao magija, muzički događaj

• 26.06.2021.-01.07.2021., Trg kralja Nikole,
„NAFF 2021“, festival animiranog filma

• 28.06.2021.-12.07.2021., Trg kralja Nikole,
Ljepote Skadarskog jezera, izložba fotografija

• 30.06.2021. srijeda, 21:00h, Ljetna pozornica
Dohvati nebo, prikazivanje filma autora Milutina Dake Darića

• Sajam suvenira, rukotvorina i zdrave hrane

 

 

Send this to a friend