Kultura Umjetnost i zabava – baština na pozornici

Počinje obilježavanje Dana evropske baštine 2019.

U ponedeljak 23. septembra 2019. godine počinje obilježavanje ovogodišnjeg izdanja Dana evropske baštine, manifestacije koju Ministarstvo kulture, u saradnji sa Savjetom Evrope, Evropskom komisijom i lokalnim i nacionalnim institucijama iz oblasti kulture, realizuje dvanaestu godinu zaredom.

Ovogodišnja manifestacija koja se širom Evrope organizuje sa temom “Umjetnost i zabava – baština na pozornici”, bazirana je na proslavi 70 godina od osnivanja “Lovćen filma”, a kroz prikazivanje dokumentarnih i dugometražnih igranih filmova u produkciji ovog filmskog preduzeća.

Pored navedenog, preko 30 besplatnih programa biće upriličeno u periodu od 23. do 30. septembra u Budvi, Cetinju, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Rožajama, Tivtu, Herceg Novom i Ulicnju.

Svečano otvaranje manifestacije, na kojem će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, biće upriličeno u Biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, 23. septembra sa početkom u osam sati.

Centralna manifestacija Dana evropske baštine 2019 podrazumijeva petodnevno prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova nastalih u produkciji “Lovćen filma”, a program uključuje i prvi dugometražni igrani film crnogorske produkcije “Lažni car” reditelja Velimira Stojanovića.

Pored navedenog, publika širom Crne Gore imaće priliku da prisustvuje izložbama, predavanjima, radionicama, koncertima i prezentaciji segmenata nematerijalne kulturne baštine.

Kao i svake godine, dio aktivnosti u okviru Dana evropske baštine posvećen je najmlađima, pa će edukativni programi za djecu, koji tretiraju pitanja umjetnosti i kulture, biti upriličeni u Podgorici, Cetinju, Tivtu i Nikšiću.

Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope. Ciljevi manifestacije su povećanje nivoa razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije.

Za više informacija možete posjetiti sajt Savjeta Evrope http://www.europeanheritagedays.com/Country/Montenegro

Send this to a friend