Kultura

Podgorica sjutra dobija Prešernov park

Podgorica će sjutra dobiti park posvećen slavnom slovenačkom pjesniku Francu Prešernu. Park je u Moskovskoj ulici, imaće spomenik slavnog umjetnika iz Slovenije, a otvorće ga gradonačelnici Podgorice i Ljubljane, Slavoljub Stijepović i Zoran Janković, donator i počasni konzul Vojislav Kovač kao i ministri kulture Crne Gore i Slovenije Aleksandar Bogdanović i Anton Peršak.

Uz brojne kulturne i javne poslenike Crne Gore i Slovenije, otvaranju će prisustvovati i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kao i specijalni gost počasnog konzula Kovača – Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA.

Spomenik Prešernu i Prešernov park je poklon Vojislava Kovača, počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji Glavnom gradu i njenim građanima, na Dan državnosti Republike Slovenije. Crnogorskoj javnosti je konzul Kovač, poznat i kao osnivač nevladine Fondacije “Vera Kovač”, preko koje, jednom godišnje, dodjeljuje finansijska sredstva i priznanje najboljem studentu Filozofskog fakultetu u Nikšiću, za minulu školsku godinu.

Podsjećamo da je postavljanju spomenika Prešernu prethodilo postavljanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu 2014. godine u Njegoševoj ulici u centru Ljubljane, a povodom jubileja 200 godina od njegovog rođenja.

Ideja ovog cjelovitog donatorskog projekta i diplomatske misije počasnog konzula Vojislava Kovača su, kako je sam konzul istakao, “dva spomenika, Njegošu u Ljubljani i Prešernu u Podgorici, ličnostima koje personifikuju borbu za slobodu, nacionalni preporod i jedinstvenu kulturnu baštinu Crnogoraca i Slovenaca, kao kulturni toponim prijateljstva Podgorice i Ljubljane, Crne Gore i Slovenije.”

Vojislav Kovač obavlja funkciju počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji od 2011. godine. U Sloveniji živi i radi više decenija.

Autor spomenika je Rok Žnidaršič, arhitekta iz Ljubljane, dobitnik najvećeg slovenačkog priznanja na području umjetnosti, Prešernove nagrade.

Koncept skulpture poizilazi iz najvažnijeg Prešernovog spomenika čiji su koautori vajar Ivan Zajec i arhitekta Maks Fabiani iz 1904. godine na Prešernovom trgu u Ljubljani, koji koji predstavlja duhovni centar slovenačkog naroda.

,,Na simboličkom nivou može da predstavlja prsten, simbol povezanosti i stalnog kruženja, životnog ciklusa i vječnosti, što takođe može biti metafora za sveprisutnu Prešerenovu poeziju. Originalni portret koji je povećan u znatnoj mjeri preoblikovan je u apstraktnu kompoziciju šestougaonih prizmi, koje simbolizuju pčelinje saće. Tako izražena struktura metaforički izražava Prešernovu centralnu ulogu u književnom almanahu Kranjska čebelica”, obrazlaže autor Žnidarščič.

Spomenik je težak 19 tona i napravljen je iz specijalnog bijelog betona najsavremnijim tehnikama. Uz spomenik su iz Slovenije stigle posebno obrađene klupe (6), od armiranog betona, kao i česma, sastavni dio ovog parkovsko – spomeničkog kompleksa.

Prešernovi stihovi iz 7. strofe Zdravljice ugravirani na spomeniku dio su himne Republike Slovenije.

Pri uređenju Prešernovog parka i postavljanju spomenika vodilo se računa da se sačuva broj stabala u postojećem parku.

2 Komentara na "Podgorica sjutra dobija Prešernov park"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend