Kultura

Podvodno arheološko blago Crne Gore je od neprocjenjive vrijednosti i mora se zaštiti

Foto: Prisma

“Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom prati stanje podvodne kulturne baštine, prepoznaje njene potencijale i finansijski podržava istraživanja našeg podmorja i usavršavanje stručnjaka”, poručili su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović i generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca koje je otvoreno u Budvi.

“Ministartsvo kulture je prepoznalo izuzetne potencijale podvodne arheološke baštine i u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama iz ove oblasti, kao i partnerima iz inostranstva, kontinuirano finansijski podržava ne samo podvodna arheološka istraživanja, našeg podmorja, već i edukaciju, usvršavanje, obuku stručnjaka koji je bave ovom specifičnom vrstom poslova, kao i valorizaciju podvodnih arheoloških lokliteta”, poručio je ministar Bogdanović otvarajući simpozijum.

Generalna sekretarka Vlade je rekla da potvrdu da naša država sa posebnom pažnjom prati stanje podvodne kulturne baštine predtavlja i činjenica da se ovo savjetovanje održava pod pokroviteljstvom i uz podršku Ministarstva kulture.

“Cilj ovog stručnog savjetovanja je da podstakne organizovanu zaštitu koja obuhvata projekte namijenjene unapređenju stanja podvodnih kulturnih dobara, očuvanju, valorizaciji, prezentaciji i popularizaciji podvodne kulturne baštine, što nebi bilo moguće bez edukovanih profesionalnih ronilaca, njihovog znanja i iskustva“, rekla je generalna sekretarka Vlade Crne Gore.

Foto: Prisma

Ministar Bogdanović je kao posebno važnu ocijenio činjenicu da su istraživanje crnogorskog podmorja izveli zajedno Centar za konzervaciju i arheologiju, RPM Nautical Fondation iz SAD i Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca.

“Tokom brojnih arheoloških kampanja u pomenutom projektu, rekognoscirano je crnogorsko podmorje Bokokotorskog i Budvanskog akvatorija. Značajno je napomenuti da su tokom realizacje ovog projekta, po prvi put bili uključeni obučeni arheolozi iz Centra za konzervaciju i arheologiju, koji posjeduju međunarodno priznate sertifikate za ronioca sa jednom ili dvije zvjezdice i da je na tom potezu otkriveno dvadeset tri arheološka podvodna lokaliteta. Time je Crna Gora ušla u red zemalja koje se nalaze na svjetskoj mapi podvodne arheologije. Brojka od dvadeset tri podvodna lokaliteta, od kojih su jedanaest antički, locirana u jednom dijelu užeg pojasa naših teritorijalnih voda, daje nam za pravo da imamo velika očekivanja u daljem radu”, rekao je ministar kulture.

Konferencija čiji je cilj upoznavanje sa temama zaštite podvodnih arheoloških lokaliteta, novim rezultatima podvodnih arheoloških istraživanja u Crnoj Gori, pomorskom trgovinom kroz istorijska razdoblja, kao i osposobljavanje profesionalnih ronilaca traje do 20. septembra.

Organizatori konferencije su: Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca – Herceg Novi i Accademia Internazionale di Scienze e Tecniche Subacquee – Roma, pokrovitelj je Vlada Crne Gore – Ministarstvo kulture.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ma daj
Gost
Ma daj

Pola je zatrpano kada je Fricu dato da radi luku Risan za dilovanje droge. Otvarao Svetozar Marović, kasnije pala donacija DPS-u Kotor za izbore, pohvalila ga Maja Ćatović. Čisto ako nekoga zanima hronologija klanova i te fore.

Stevo ronioc
Gost
Stevo ronioc

Važi li to i za rijeke?

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Zasticeno je ,cuva ga vas pulen Mijajlovic sa familijom , Pitajte koliko je do sada zaradio na arheolosko blago

Raspucin
Gost
Raspucin

Masu!

Bozen V.
Gost
Bozen V.

Ha ha tek ssda kada je mali sto preteklo od ovih ronaca toboz drzavnih iz Bijele. Samo bacite pogled koji Ministri nivsi i sadssnji i drugi funkvioneri imsju AMFORE.

Send this to a friend