Kultura

Poezija bez lakih riječi i jeftinih emocija

Književni opus crnogorskog autora Pavla Goranovića predstavljen je u Evropskom domu u Zagrebu. O Goranovićevom djelu govorili su Vanda Babić, Dimitrije Popović, Goran Matović i Ivica Prtenjača, moderator programa bio je Danilo Ivezić, a večeri su prisustvovali prvi savjetnik Ambasade Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milo Lučić, akademik Tonko Maroević, režiser Veljko Bulajić, savjetnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak.

Na početku večeri prisutnima su se obratili predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba Dušan Mišković i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, koji je istakao da je cilj predstavljanja “rušiti stereotipe, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori, jer znamo da su države samo geografski pojmovi, a od mudrog i pravilnog angažovanja ljudi s obje strane odnosi u državama mogu biti loši ili dobri”.

Kako je primijetio pjesnik Ivica Prtenjača, Goranovićev život podijeljen je u dvije zone, društvenu i pjesničku, dok je profesorica Vanda Babić opisala Goranovićevo pjesništvo kao “riječ koja nas vodi negdje između stvarnosti i sna vlastitosti, uvodi nas u nutrinu i traži od nas promišljanje”.

“Nema tu razbacivanja lakim riječima i gađenja jeftinim emocijama. Tu je sve poređano prema odabranom kriterijumu domovina, zavičajnost, ljubavi, odlasci, ljeta i jeseni..”, kazala je Babić.

Akademik Dimitrije Popović posebno se osvrnuo na Goranovićev sentimentalni odnos prema knjizi i “opojni, zavodljiv miris njegove poezije”.

Sam pjesnik se na kraju prisjetio nedavno preminulog Mladena Lompara, velikana crnogorske, ali i hrvatske poezije i književnosti kou je posvetio pjesmu “Klub boćara”.

Program je realizovan u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, u sklopu zajedničkog projekta pod nazivom “Crnogorski književnici u Zagrebu i hrvatski u Podgorici”.

Zamisao cjelokupnog projekta je da hrvatski književnici u Crnu Goru dolaze u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, a crnogorski u Hrvatsku u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, s ciljem predstavljanja značajnijih savremenih književnika dvije države u sredinama druge, kao aktivnost dvije nacionalne zajednice u jedinstvenoj programskoj aktivnosti. U sklopu programa do sada su upriličene večeri Ivane Simić-Bodrožić i Mladena Lompara.

Send this to a friend